2 min

Update Aandelen: in het cijferseizoen

Ondanks dat de inkoopmanagersindex (PMI) in Europa volledig onderuit is gegaan en dat de PMI voor de productie in de VS op 50 uitkwam (het laagste niveau in bijna tien jaar) hebben de internationale aandelenmarkten de koerswinsten deze week gewoon voortgezet.
Update Aandelen: in het cijferseizoen
Update Aandelen: in het cijferseizoen

De S&P 500 en Nasdaq noteerden nieuwe hoogten. De bepalende factoren waren de beter dan verwachte bedrijfsresultaten, een Amerikaanse delegatie die volgende week naar China afreist om de onderhandelingen weer aan te zwengelen, alsook de groeiende overtuiging (onder invloed van zwakkere macro-economische cijfers) dat de Amerikaanse Fed volgende week de rente met 25 basispunten zal verlagen.

Op het gebied van de bedrijfswinsten hebben ruim 100 S&P 500-bedrijven sinds het begin van de maand kwartaalcijfers gepubliceerd. Vooralsnog vallen die beter uit dan wel werd gevreesd: 76% rapporteerde resultaten die de verwachtingen overtroffen. De winsten lagen volgens Bloomberg 5% hoger dan de consensusverwachting. Op sectorniveau werden de meevallers vooral genoteerd bij IT, gezondheidszorg en industrie. Minder overtuigend waren de resultaten van nutsbedrijven, luxegoederen & diensten en basismaterialen.

De beter dan verwachte resultaten bieden op de korte termijn misschien wat soelaas, maar het beeld voor het derde en vierde kwartaal verslechtert. Sterker nog, analisten hebben hun verwachtingen voor de bedrijfswinsten in het tweede halfjaar al verlaagd, omdat ondernemingen geen hogere resultaten in het vooruitzicht stelden. Als de winstconsensus voor het eind van het jaar nog al te optimistisch blijkt, dan kunnen beleggers de komende maanden winst op de aandelenpositie nemen.

In de sector IT (een van onze sterkste actieve sectorposities) lijken de belangrijkste internetplatforms zoals Amazon, Google en Facebook te worden geconfronteerd met een groeiende druk van de toezichthouders. Facebook had nog maar net voor USD 5 miljard geschikt met de Amerikaanse Federal Trade Commission of het ministerie van Justitie kondigde (afgelopen dinsdag) een grootscheeps mededingingsonderzoek aan naar de manier waarop de online platforms hun machtspositie in de markt hebben verworven. Dit is het startsein van een zeer lang proces, maar de toezichtsdruk op online platforms neemt onmiskenbaar toe, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

In het Verenigd Koninkrijk is het partijleiderschap gewonnen door Boris Johnson. Hij betrok 10 Downing Street met een kabinet waar hij volledig de bezem doorheen heeft gehaald. Dat kabinet zit nu vol met keiharde brexitaanhangers. In een van zijn eerste toespraken als premier beloofde hij dat de Brexit op 31 oktober zou plaatsvinden, “no ifs or buts”.

Sandra Saidi
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.