2 min

Update aandelen: in afwachting van wat verlichting

De correctie op de aandelenmarkten ging ook de afgelopen week verder. De S&P500 daalde met meer dan 5% en de STOXX Europe 600 met 3%. De vooruitzichten voor aandelen zijn omgeven met veel onzekerheden, waaronder vooral de inflatie.

Samengevat

  • Wanneer bereiken de aandelenmarkten de bodem en zet de kentering in?
  • Inflatie in Amerika: nog geen sprake van een piek
  • Bedrijfsresultaten: gemiddelde omzetgroei boven de 10% in VS en Europa
Update aandelen: in afwachting van wat verlichting
Update aandelen: in afwachting van wat verlichting

Naast de hoge inflatie, waardoor de centrale banken in de verkrappingsstand gaan en de rente op tienjaars obligaties steeg, bestaan de onzekerheden uit de lockdowns in China, de voortgaande verstoringen in de keten, de oorlog in Oekraïne en ook de hoge energieprijzen.

Wanneer bereiken de aandelenmarkten de bodem en zet de kentering in?

De S&P500 bevindt zich op dit moment bijna 18% onder het hoogste punt van eind 2021 en de STOXX Europe 600 ligt 16% lager. Belangrijke vraag is nu wanneer en op welk laagtepunt de aandelenmarkten de bodem bereiken en de kentering inzet. Volgens Bloomberg blijkt uit de geschiedenis dat in de 12 van de 16 keer dat de Amerikaanse aandelenmarkt sinds 1940 binnen vier maanden met 16% was gedaald, deze zes maanden later weer hoger lag.

Inflatie in Amerika: nog geen sprake van een piek

Afgelopen woensdag was de focus gericht op de inflatie in Amerika. Gezocht werd naar een hint dat de inflatie het hoogste punt had bereikt. Onderzoeksbureau Exane heeft eerdere periodes onderzocht waarin de inflatie een heet hangijzer was, namelijk 1965–1982. Zij zagen dat wanneer de inflatie het hoogste punt voorbij was, ook de aandelenmarkten voorbij de bodem waren en daarna weer koerswinsten boekten. De eerste indruk woensdag was echter dat er vooralsnog geen sprake is van een piek. De Amerikaanse inflatie kwam uit op 8,3% in plaats van de verwachte 8,1%.

Bedrijfsresultaten: gemiddelde omzetgroei boven de 10% in de VS en Europa

Eén gebied waarop de ontwikkeling gunstig blijft zijn de bedrijfsresultaten. Omdat de inflatie hoog ligt, was de blik vooral gericht op de margeverwachtingen. De algemene indruk is dat de meeste ondernemingen de prijzen kunnen verhogen en dat klanten bereid zijn om te betalen. Dat kan in de toekomst veranderen, maar vooralsnog is dat oké. In dit resultatenseizoen ligt tot nog toe de gemiddelde omzetgroei boven de 10% in de VS en Europa. En ook de winst per aandeel schommelt rond datzelfde percentage.

Omdat de bedrijfswinsten nog altijd sterk groeien en de aandelenkoersen dalen, gaat het waarderingsniveau nog sneller omlaag. De koers ten opzichte van de verwachte winst voor de komende twaalf maanden daalde voor de S&P500 van 22x eind 2021 naar 16,5x op dit moment. De Amerikaanse aandelenmarkt is echter nog niet zo goedkoop als bij de correcties van eind 2018 en aan het begin van de coronapandemie. In beide gevallen werd 14x genoteerd. Met een waardering van 12x bevindt de STOXX Europe 600 zich daarentegen al op het lage niveau van 2018 en 2020. Zoals altijd is alleen een lage waardering geen stopsignaal voor een marktcorrectie. We moeten waarschijnlijk eerst rond een van de genoemde onzekerheden verbetering zien voordat de markten de andere kant opkijken.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.