1 min

Update aandelen: houden de belegger wakker

De maand april sloot negatief af, na een gemengde bedrijfsprestatie van IT-reus Amazon over het eerste kwartaal. Dat bleek de impuls voor een bredere leegloop uit de markten. De afgelopen week lag de aandacht in de markten vooral bij de actie en communicatie van de Fed.

Samengevat

  • Nerveuze markten en een relatief negatief sentiment
  • Bedrijven komen met beter dan verwachte resultaten voor de dag
  • Duidelijk enige terughoudendheid geboden
Update aandelen: houden de belegger wakker
Update aandelen: houden de belegger wakker

Dat de Fed de rente fors verhoogde met 50 basispunten en het patroon aangaf voor de inkrimping van de Fed-balans kwamen in eerste instantie als een opluchting. Beleggers hadden zich schrap gezet tegen een nog stevigere verhoging.

Nerveuze markten en een relatief negatief sentiment

Er zijn momenteel verschillende bewegingen waar de belegger wakker van ligt. Dat is dan ook zichtbaar in nerveuze markten en een relatief negatief sentiment. De markten zien zich uiteindelijk geconfronteerd met zaken als een stijgende rente en monetaire verkrapping die de aandelenwaarderingen onder druk zetten, inflatiedruk die de winstmarge kan aantasten, lockdowns in China die voor verdere aanbodproblemen zorgen en daarnaast ook een oorlog in Oekraïne die ernstige verstoringen kan veroorzaken in de energieleveringen in Europa.

Dit alles kan leiden tot een algemene groeivertraging van zowel de economie als de bedrijfswinsten. De belangrijkste vraag voor beleggers is hoe snel en hoe diep die vertraging wordt en in welke mate deze al in de markten is verrekend. De pessimist is beducht op een recessie, terwijl de optimistere belegger de markten al op interessante instapmomenten afspeurt.

Bedrijven komen met beter dan verwachte resultaten voor de dag

Voor wat betreft het resultatenseizoen over het eerste kwartaal is de belangrijkste boodschap vooralsnog dat de bedrijven met beter dan verwachte resultaten voor de dag zijn gekomen. Deze keer zaten de betere resultaten meer in de hoek van de omzet dan van de winstontwikkeling. In bepaalde subsectoren is sprake van signalen van marktdruk als gevolg van stijgende inputprijzen. Ook de winstbijstellingen voor de komende kwartalen zijn lang niet negatief: de meerderheid van de bedrijven handhaaft - en verhoogt soms - de vooruitzichten voor heel 2012.

Duidelijk enige terughoudendheid geboden

Er zijn ook dissonanten bij dat relatief positieve plaatje, waardoor beleggers zich afvragen hoe de vooruitzichten er voor volgend jaar uit gaan zien. Gezien de ernst en mogelijke ingrijpende uitkomsten van de al eerder genoemde bewegingen vallen die vooruitzichten voor de langere termijn veel lastiger te voorspellen. Zonder dat we onze ogen sluiten voor eventuele kansen is dan ook duidelijk enige terughoudendheid geboden.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.