1 min

Update aandelen: hoger op detailhandelsverkopen

De wereldwijde aandelenmarkten veerden weer op de afgelopen week. Dat was hoofdzakelijk te danken aan betere economische cijfers (sterke detailhandelsverkopen) en de goedkeuring van het infrastructuurplan ter waarde van USD 1 biljoen in de Verenigde Staten.

Samengevat

  • sector luxegoederen & diensten scoort hoog
  • energie daarentegen onder druk
  • VS: aandeel Visa gaat onderuit
  • Europa: onzekerheid rond Philips neemt fors toe
Update aandelen: hoger op detailhandelsverkopen
Update aandelen: hoger op detailhandelsverkopen

Op regioniveau deden de Amerikaanse markten het beter dan Europa en Azië. De belangrijkste Amerikaanse indices als de S&P500 en de Nasdaq Composites waren op een haar na weer terug op eerdere recordhoogten.

Op sectorniveau liep de sector luxegoederen & diensten deze week voorop, mede dankzij de detailhandelsverkopen die aangeven dat de consument er goed voor staat. Energie stond daarentegen onder druk door speculatie dat de VS en China strategische oliereserves beschikbaar kunnen stellen om de wereldwijde energiemarkten te stabiliseren.

In de VS ging op bedrijfsniveau de koers van het aandeel Visa onderuit nadat Amazon liet weten vanwege de hoge kosten geen creditcards meer te accepteren die in het VK zijn uitgegeven. In de sector luxegoederen & diensten wonnen zowel Lowe’s als TJX aan terrein na de publicatie van positieve resultaten.

In Europa is de onzekerheid rond Philips fors toegenomen, waarna het aandeel meer dan 10% is gedaald (meer hierover in ‘AEX: Tech in de voorhoede’). Binnen de autosector is het aandeel Autoliv na de Capital Market Day omhooggeschoten. De onderneming kwam met een ambitieus plan voor de inkoop van eigen aandelen, naast optimistische vooruitzichten dankzij het herstel van de autoproductie.

Het resultatenseizoen is bijna voorbij. Van de S&P500 heeft nu 90% de kwartaalresultaten bekendgemaakt. Die resultaten waren beter dan voorzien: 81% van de rapporterende bedrijven heeft de winstverwachtingen overtroffen, terwijl de winst 9% hoger lag dan de consensusverwachting, aldus Bloomberg. Van de sectoren waren hoofdzakelijk energie, financiële instellingen en gezondheidszorg verantwoordelijk voor de boventoon; mineur kwam voor rekening van nutsbedrijven en basismaterialen. Ondanks die sterke toon klonken er waarschuwende geluiden over de inflatie. Waarschijnlijk om alvast de vertraging van de winstontwikkeling in het vierde kwartaal te verklaren.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.