2 min

Update Aandelen: hoeveel winstgroei?

In de Euro Stoxx 600 en S&P 500 Index zat niet veel beweging ten opzichte van vorige week. Een van de redenen is dat de markt het cijferseizoen over het derde kwartaal afwacht. Dat gaat komende dinsdag van start. Dan publiceert een aantal grote gezondheidszorgconcerns en banken bedrijfsresultaten.
Update Aandelen: hoeveel winstgroei?
Update Aandelen: hoeveel winstgroei?

De meeste ondernemingen presenteren de komende vier weken hun cijfers. Die worden nu opgesteld en in sommige gevallen zullen bestuurders beleggers moeten waarschuwen dat de bedrijfsresultaten lager uitvallen dan eerder werd aangegeven. Het aantal winstwaarschuwingen is vooralsnog niet ongebruikelijk hoog. Het lijkt erop dat de meeste bedrijven de aandeelhouders al afdoende over het effect van de slepende handelsoorlog tussen de VS en China, en over de zwakte in sommige delen van de wereldeconomie, hebben geïnformeerd.

De consensusverwachting voor de groei van de winst per aandeel (wpa) in het derde kwartaal bedraagt op dit moment -3% voor de S&P 500 Index, bij een verwachte omzetgroei van circa 3-4%. Voor de Euro Stoxx 600 is die verwachte wpa-groei ook -3%, maar gebaseerd op een omzetgroei van 0%.

Zowel in Europa als in de VS worden de cijfers gedrukt door de sectoren energie en basismaterialen. Oorzaak: de sterke daling van de grondstoffenprijzen eind 2018. De olieprijs ging 30% onderuit. De omzet ging daardoor omlaag en de winst pakte circa 30% lager uit. Zonder deze twee sectoren zou de verwachte winstgroei onveranderd zijn gebleven (in plaats van -3%). De grondstoffenprijzen ontwikkelen zich sinds het begin van het jaar min of meer zijwaarts, dus dit effect moet het eerste kwartaal van 2020 langzaam uit de bedrijfscijfers verdwijnen.

Dat de wpa-groei (in het bijzonder in de VS) onder druk staat, heeft ook te maken met de margedalingen die we zien bij de grote technologieconcerns. Voor Amazon wordt rekening gehouden met een margedaling van 40% als gevolg van een (tijdelijke) grote investering in levering-binnen-één-dag in de VS, en in uitbreiding wereldwijd. De margedaling bij Alphabet en Facebook zal rond de 15-20% uitkomen: bij deze ondernemingen is sprake van een tijdelijke verhoging van de investeringen in gegevensbescherming en privacy. Verder wordt de wpa-groei vooral ook gedrukt door Apple en halfgeleiderconcern Micron. Wij voorzien de komende kwartalen een normalisatie van het huidige hoge investeringsniveau. Dat zou in 2020 tot een verbetering van de winstgroei kunnen leiden.

De Amerikaanse consument houdt zich goed, maar we voorzien geen snelle oplossing van het handelsconflict. Verder blijft de verslechtering van de macro-economische indicatoren ons zorgen baren. Het valt dus te bezien in hoeverre het winstbeeld in 2020 echt verbetert.

Piet Schimmel
Senior Thematic Equity Expert
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.