Beleggen 25 januari 2019

Update Aandelen: Hobbels op de weg

De week begon met cijfers over een vertraging van de Chinese economie. De groei was 6,4% in het vierde kwartaal van 2018, in vergelijking met een bbp-groei van 6,6% voor het hele jaar. In de aandelenmarkten werden de schouders opgehaald: deze vertraging was verwacht.

Zelfs al groeide de Chinese economie in het laagste tempo sinds begin 2009, toch voorzien wij een stabilisatie. Beleidsmakers kunnen de economie met monetaire maatregelen ondersteunen en de spanningen rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict lijken wat af te nemen.

Ondertussen ligt het Amerikaanse overheidsapparaat nog steeds stil (shutdown). Een oplossing lijkt nog altijd ver weg. In Europa zagen we het economische momentum verder verslechteren: de Duitse productiecijfers waren zwak en ook de Franse economie blijft zich zwak ontwikkelen. Rond de Brexit zijn er signalen dat de artikel 50-deadline (29 maart) mogelijk wordt opgeschoven.

Het resultatenseizoen in de VS barst nu goed los. Bijna 20% van de bedrijven in de S&P 500 heeft resultaten gepubliceerd. Vooralsnog vielen de cijfers bij de meerderheid van de ondernemingen mee, zowel qua omzet als qua winst. Procter & Gamble, Comcast, United Technologies en IBM rapporteerden goede resultaten. Voor IBM was het zelfs de eerste keer sinds 2011 dat de omzet omhoog ging. Volgens ons blijft het concern een belangrijke speler in de sector technologie.

Het beeld in Europa was anders. De resultaten bij Henkel en UBS stelden teleur. Wel deed de Europese technologiesector het goed: er waren positieve koersreacties op de resultaten van ASML en STMicroelectronics. Ook de handelsupdate van Ahold Delhaize viel bij beleggers in goede aarde. Het wordt interessant om te zien hoe het resultatenseizoen zich de komende paar weken verder ontwikkelt. Wij voorzien hobbels op de weg.

Arthur Boelman

Auteur

Investment Communications