2 min

Update aandelen: het corona-resultatenseizoen

Net voor Pasen kwam de Amerikaanse Fed met nog een steunpakket voor de economie van USD 2,3 biljoen. Een paar dagen later zakte de Empire State-enquête voor de verwerkende industrie naar een absoluut dieptepunt, maar de aandelenmarkten vonden een bodem in de positieve handelscijfers uit China.

Samengevat

  • Resultatenseizoen voor bedrijven
  • Olieprijs gaat verder onderuit
  • Amazon.com noteert nieuw record
Update aandelen: het corona-resultatenseizoen
Update aandelen: het corona-resultatenseizoen

Het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus neemt in meerdere Europese landen af. De hoop dat het bedrijfsleven geleidelijk en gedeeltelijk weer van start kan, voedde de overtuiging dat een versoepeling van de lockdown de economische bedrijvigheid weer kan doen herleven.

Aan de bedrijvenkant haalde het resultatenseizoen het financiële nieuws. Behalve de gebruikelijke aandacht voor de omzet- en winstontwikkeling zullen beleggers en analisten meer dan anders naar de balans kijken. We verwachten weinig zicht op de hervatting van normale bedrijfsactiviteiten de komende maanden.

Een van de eerste Amerikaanse ondernemingen die met de cijfers en de vooruitzichten kwam, was de zorggigant Johnson & Johnson. J&J heeft de vooruitzichten voor 2020 verlaagd vanwege de onzekerheid rond corona, al heeft het bedrijf het kwartaaldividend wel verhoogd. Het effect van de pandemie was vooral te merken in de divisie medische apparatuur. De best verkopende geneesmiddelen (‘blockbusters’) en het bedrijfsonderdeel consumentenproducten maakten de verwachtingen waar.

JP Morgan en Wells Fargo rapporteerden als eerste financiële instellingen. Beide banken hebben het eerste kwartaal miljarden aan voorzieningen voor kredietverliezen getroffen. In zijn jaarlijkse bericht aan de aandeelhouders had de CEO van JP Morgan, Jamie Dimon, al gewaarschuwd dat het eerste kwartaal de onderneming voor ongekende uitdagingen stelde: de nettobaten daalden ondanks de stijging van de handelsomzet met 69%. Nog geen dag later werd deze trend bevestigd door Citigroup, Goldman Sachs en Bank of America.

Ondertussen ging de olieprijs steeds verder onderuit, ondanks de afspraak van de OPEC+ om de wereldwijde productie per 1 mei met bijna 10% te verlagen. Door de implosie van de industrie en de transport- en vervoersector als gevolg van de coronapandemie is de vraag naar olie totaal ingestort en zijn de voorraden aanzienlijk gestegen. Sterker nog, de huidige voorraadopbouw zou nog wel eens op onvoldoende opslagcapaciteit kunnen stuiten.

Tegenover de problemen waarmee de banken en energieconcerns te maken hebben, zien we andere sectoren die meeliften op de economische gevolgen van het coronavirus. Het aandeel Amazon.com noteerde een nieuw record. De lockdown door de pandemie heeft de omzet van de online retailer een flinke impuls gegeven. In tegenstelling tot andere bedrijven zei Amazon 75.000 nieuwe mensen te willen inhuren om de grotere drukte in e-commerce op te vangen.

Bart Taillaert
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.