1 min

Update aandelen: halfgeleiders omhoog

Voor de aandelenmarkten was het een positieve week. De S&P 500 en de Eurostoxx 600 boekten terreinwinst door wereldwijde vooruitblikkende cijfers die de verwachtingen voeden over een sterk economisch herstel in de tweede helft van 2021.

Samengevat

  • Een positieve week voor de aandelenmarkt
Update aandelen: halfgeleiders omhoog
Update aandelen: halfgeleiders omhoog

In de VS laten de productie- en dienstencijfers verdere solide groei zien en schoot het consumentenvertrouwen in maart naar het hoogste niveau dit jaar. In de eurozone beweegt het vertrouwen zich weer naar het niveau van voor de pandemie. Uit Chinese productiecijfers valt af te lezen dat de economische groei in China gedurende maart versnelde. Chinese consumenten geven makkelijker geld uit nu de coronabeperkingen zijn versoepeld. Wereldwijd zien consumenten, bedrijven en beleggers licht aan het eind van de tunnel en gedragen zich daarnaar.

De Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index, ook wel bekend als de Sox, noteerde een record koersontwikkeling. De vraag naar chips is vele malen hoger dan het aanbod. Halfgeleideraandelen maken een koersrally door. Wel slaan er op korte termijn negatieve effecten van het gebrek aan chips over naar andere bedrijfssegmenten. Zo legde Ford tijdelijk de productie stil bij twee fabrieken waar het bedrijf zijn best verkopende F-150 maakt. Deze pick-up truck is de grootste winstmaker voor Ford en productieverlies vertaalt zich direct naar het resultaat onder de streep. Hon Hai Precision Industry, ook wel bekend als Foxconn Technologies, waarschuwde dat het wereldwijde tekort aan elektronische componenten toeneemt en dat deze situatie tot in 2022 kan voortduren. Dat is geen welkom nieuws voor autoproducenten en evenmin voor sectoren zoals consumentenelektronica en halfgeleiderfabrikanten. Voor fabrikanten van halfgeleiderapparatuur is het echter fantastisch nieuws want het betekent blijvende vraag naar hun producten.

Aan de aanbodzijde hebben halfgeleiderbedrijven laten weten de capaciteit te willen opschroeven om de balans tussen vraag en aanbod weer te herstellen. Zo kondigde Intel vorige week een investeringsprogramma aan met een omvang van USD 20 miljard. En deze week kwam TSMC met een plan ter waarde van USD 100 miljard om de capaciteit te verhogen. Zo’n 20% van de investering in een nieuwe fabriek gaat naar leveranciers van lithografieapparatuur, zoals ASML.

TSMC fabriceert chips die andere partijen ontwerpen. Bedrijven als Apple, Qualcomm, Nvidia en Advanced Micro Devices zijn afhankelijk van het concern. De siliconen van TSMC zitten in vrijwel alle moderne elektronica – smartphones, ‘slimme’ ijskasten/vriezers, ‘slimme’ auto’s et cetera.

Alles bij elkaar laten de macro-economische cijfers van deze week goede vooruitzichten zien voor het herstel van de coronapandemie – zij het met hobbels op de korte termijn, zoals het tekort aan halfgeleiders.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.