2 min

Update Aandelen: geen veilige havens

Aandelenmarkten hadden deze week te lijden onder de hoge inflatiecijfers van vorige week vrijdag. Ook maakten beleggers zich steeds meer zorgen over de groeiende dreiging van een recessie. Tegen deze achtergrond kwamen verschillende centrale banken in actie.
Update Aandelen: geen veilige havens
Update Aandelen: geen veilige havens

Bij de Europese Centrale Bank (ECB) vond deze week spoedoverleg plaats. En de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verhoogde de rente met 0,75% om de hoge inflatie te beteugelen: de grootste stijging in bijna 30 jaar. De aankondiging van de Fed zorgde ervoor dat de markten iets opveerden, maar over het algemeen was het een slechte week voor aandelen. De MSCI World Index verloor ruim 5%, waarbij de Amerikaanse aandelenmarkten het meest onder druk stonden.

Wat betreft de sectoren was er geen veilige haven te bekennen: alle koersenborden toonden rode cijfers. De grootste dalers in de VS waren waarde-aandelen, zoals energie, basismaterialen en nutsbedrijven; in Europa werden basismaterialen en informatietechnologie het hardst getroffen. Geen enkele sector eindigde met groene cijfers, maar van alle sectoren deed consumptiegoederen het nog het minst slecht.

Kijken we naar specifieke ondernemingen dan zien we dat cruisemaatschappijen Carnival en Royal Caribbean ruim 25% verloren door stijgende olieprijzen en dalende consumentenuitgaven als gevolg van de inflatie. Ook het aandeel Wizz Air daalde aanzienlijk: de luchtvaartmaatschappij kampt met personeelstekorten. Het aandeel van Duitse vermogensbeheerder DWS had het lastig na beschuldigingen van ‘greenwashing’ (bij ‘greenwashing’ worden bijvoorbeeld beleggingen duurzamer voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn). Echte winnaars waren er nauwelijks deze week. Toch was er ook een lichtpuntje: FedEx kondigde lagere investeringen aan en benoemde diverse nieuwe bestuurders. Dit werd als goed nieuws ontvangen door de markt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.