Beleggen 4 januari 2019

Update Aandelen: geen stille kerst

Het jaar 2018 eindigde met een zeer wisselvallige week. De volatiliteitsindex (graadmeter voor de beweeglijkheid van de markt) steeg tot boven de 36, het hoogste niveau sinds februari 2018.

Het nieuws rond de kerst werd gedomineerd door de reactie van de Amerikaanse president op het rentebeleid en de Fed. De zorg was dat Donald Trump zijn frustratie zou vertalen naar een persoonlijke kruistocht tegen Jay Powell, de voorzitter van de Fed.

Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, gooide olie op het vuur door contact te zoeken met Amerikaanse bankbestuurders en te vragen of de banken over genoeg liquiditeit beschikten. Dat gaf partijen in de markt de indruk dat de zaken minder soepel verliepen dan men wel dacht.

Gelukkig volgden er diverse verklaringen van Trump zelf en van de voorzitter van de White House Council of Economic Advisers: de baan van Powell stond niet op de tocht. Dat overtuigde marktpartijen dat het einde der tijden nog niet was aangebroken – reden voor het grootste herstel in procenten sinds de financiële crisis.

Amazon kwam vervolgens met een serie indrukwekkende cijfers voor de feestdagen: tientallen miljoenen mensen over de hele wereld zouden zich op Amazons streamingdienst Prime hebben geabonneerd. Dit nieuws kreeg een warm onthaal als positief signaal voor wat betreft de consumentenbestedingen over de hele linie.

Het nieuwe jaar begon in zowel Europa als de VS negatief. Woensdag krabbelden de markten in de loop van de dag echter weer op. De eerste handelsdag van het nieuwe jaar is uiteindelijk vlak afgesloten. Het grote nieuws diezelfde woensdag was de sterke koersdaling van Apple in de nabeurshandel. De onderneming verlaagde de verkoopprognoses voor de kerstperiode. Volgens het management was een zwakke ontwikkeling in Groot-China (het Chinese vasteland tezamen met Hongkong, Taiwan en Macau) de oorzaak. Het aandeel Apple is de afgelopen drie maanden met ruim 30% gedaald. Apple is daarmee nu als één van de grotere spelers slachtoffer geworden van de handelsoorlog.

Bastian Ernst

Auteur

Investment Communications