1 min

Update Aandelen: focus op de zonnige kant

Ondanks de maatschappelijke onrust in de VS was de aandacht op de internationale aandelenmarkten de afgelopen week gericht op de positieve aspecten: de economische stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken, naast ook de heropening van de economie in landen over de hele wereld.

Samengevat

  • Cyclische en financiële aandelen winnen terrein
  • Sterk herstel Europese aandelen
  • Nieuw hoogtepunt technologie-index Nasdaq
Update Aandelen: focus op de zonnige kant
Update Aandelen: focus op de zonnige kant

Nu in de diverse landen de lockdown geleidelijk wordt opgeheven, breekt de volgende fase in de coronacrisis aan. Aandelen die het in de eerste fase tamelijk goed hebben gedaan, zoals IT, gezondheidszorg en consumptiegoederen, maken pas op de plaats. Cyclische en financiële aandelen beginnen daarentegen een deel van het terrein terug te winnen dat ze sinds het begin van de coronacrisis hadden verloren.

De belegger lijkt verder te kijken dan de verwachtingen van de zwakke bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal. Die laat zich nu al leiden door een verwacht sterk herstel eind 2020 en volgend jaar. De terreinwinst op de aandelenmarkten was in verband met de al genoemde maatschappelijke onrust in de VS en de recente verschuiving in het sectorsentiment de afgelopen week in de VS gedempter dan in de eurozone. De sectorontwikkeling was weliswaar vergelijkbaar, maar door de regioverschillen in sectorweging was de relatieve ontwikkeling in Europa beter.

Het sterke herstel van Europese aandelen liftte daarnaast mee op de aankondiging van aanvullende overheidsmaatregelen ter ondersteuning van de economie. Zo komt er in Duitsland een regeling ter waarde van EUR 5 miljard die de lokale autofabrikant uit het slop moet trekken. Van de ECB wordt een nieuwe liquiditeitsinjectie verwacht via de aankoop van nog weer een grote hoeveelheid obligaties.

Ondanks de verschuiving in de markt richting waardeaandelen maakten diverse groeiaandelen nog altijd de verwachtingen waar. De technologie-index Nasdaq bereikte deze week bijna een nieuw hoogtepunt. Of die sterke marktbeweging aanhoudt, valt echter te bezien. De macro-economische cijfers duiden nog altijd op veel zwakte, wat uiteindelijk toch ook in de bedrijfswinsten moet gaan doorwerken en waarschijnlijk ook het consumentenvertrouwen onder druk gaat zetten. Aan de andere kant vloeit er nog altijd veel geld naar de aandelenmarkt omdat er niet echt een alternatief is. Dat wil zeggen dat de belegger op de aandelenmarkten naar kansen blijft zoeken omdat alternatieve beleggingscategorieën nog minder interessant worden geacht.

Joost Olde Riekerink
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.