1 min

Update Aandelen: focus op cijfers

Het cijferseizoen is in volle hevigheid losgebarsten. Naast het Amerikaans-Chinese handelsconflict en de Brexit worden financiële krantenkoppen nu ook gedomineerd door bedrijfscijfers. In de VS zorgden halfgeleiderconcerns voor de meeste reuring.
Update Aandelen: focus op cijfers
Update Aandelen: focus op cijfers

Texas Instruments en Micron Technology publiceerden een forse daling van de omzet en winsten en kwamen daarnaast met zwakkere winstverwachtingen. Texas Instruments heeft producten in vrijwel alle markten voor elektronische componenten en fungeert daardoor als graadmeter voor de sector. En dus gingen halfgeleideraandelen onderuit. De elektronica-industrie gaat diep gebukt onder de handelsmalaise: klanten schroeven hun orders terug totdat China en de VS het definitief eens worden.

In Europa, waar het resultatenseizoen nog maar net is begonnen, lijkt de trend van negatieve winstgroei voor het vierde achtereenvolgende kwartaal aan te houden. De omzetgroei beperkt zich tot lage, enkelcijferige percentages. Net als in de afgelopen kwartalen zet de energiesector de grootste domper op de Europese winstgroei. Die sector wordt gedomineerd door de olie- en gasmaatschappijen.

In China lijkt het resultatenseizoen zich positief te ontwikkelen. Bijna 500 bedrijven hebben inmiddels de resultaten gepresenteerd: de omzet en winstgroei noteren rond of iets boven de 10%, een voortzetting van de trend van de voorgaande kwartalen. Voor het eerst in ruim een jaar vallen de bedrijfswinsten mee en pakken deze hoger uit dan verwacht. Of die ontwikkeling doorzet, wordt de komende weken duidelijk. Dan publiceren meer ondernemingen de resultaten.

Pascal Burghoff
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.