1 min

Update aandelen: focus op ‘big tech’

Het sentiment rond Chinese internetaandelen was deze week negatief, vanwege de hardhandige manier waarop de Chinese Staatsraad de privéonderwijs-sector aanpakt. Lessen in het weekend en de vakanties worden verboden en aanbieders van privéonderwijs moeten zich omvormen tot non-profitorganisaties.

Samengevat

  • Sentiment Chinese internetaandelen negatief
  • Harde aanpak privéonderwijs oorzaak
  • Aandacht verschuift naar grote technologiespelers
Update aandelen: focus op ‘big tech’
Update aandelen: focus op ‘big tech’

De harde aanpak van het privéonderwijs pakte negatief uit voor het beleggerssentiment rond sectoren in de Chinese ‘nieuwe’ economie (die meer gericht is op dienstverlening dan op productie) en kan mogelijk ook de bredere Chinese aandelenmarkt raken.

Dat de Chinese overheid zo’n harde lijn volgt, kan ertoe leiden dat beleggers de nieuwe economie in China, waaronder internetaandelen, vermijden totdat het reguleringsklimaat verandert. Het is ook mogelijk dat beleggers een hogere risicopremie gaan eisen ter compensatie voor dat onzekere klimaat. Grote Chinese technologieaandelen, zoals Alibaba en Tencent, leden gevoelige verliezen.

In de tweede helft van de week verschoof de aandacht van beleggers van sentiment en politiek naar de fundamentele omstandigheden bij bedrijven: de grote Amerikaanse technologiespelers, zoals Apple en Alphabet, publiceerden kwartaalcijfers. Apple meldde opnieuw indrukwekkende kwartaalresultaten: de omzet van de groep groeide met 36% op jaarbasis en de omzet uit iPhone met 50%. Beide cijfers overtroffen de verwachtingen ruimschoots. Apple profiteerde van een sterke vraag naar de nieuwe iPhone 12 met 5G. De omzet van het bedrijf groeide zelfs met dubbele cijfers in alle productsegmenten, evenals bij de diensten. In de opkomende markten blijft de vraag naar producten van Apple sterk, vooral in China. Dat land blijft belangrijke kansen bieden voor Apple in de toekomst.

Alphabet kwam eveneens weer met sterke cijfers voor de dag: de omzet en winstgevendheid ontwikkelden zich ook bij dit bedrijf beter dan verwacht. De omzet in het tweede kwartaal steeg met 21% op jaarbasis, vooral dankzij een indrukwekkend herstel van de advertentie-inkomsten bij alle Google Services. Advertenties vormen de belangrijkste bedrijfsactiviteit van Alphabet. De omzet die hiermee werd behaald steeg met 69%; binnen dat segment groeide de advertentieomzet bij YouTube met 84% op jaarbasis. De omzet van Alphabet via clouddiensten steeg met bijna 54%, na een toename in het voorgaande kwartaal van 46%.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.