2 min

Update Aandelen: Fed staat klaar

Vorige week vrijdag joeg de Amerikaanse president Donald Trump de markten opnieuw met een tweet de stuipen op het lijf. Hij zei dat de VS 5% gaat heffen op alle goederen die er uit Mexico het land inkomen totdat het afgelopen is met de illegale immigratie van de zuiderbuur.
Update Aandelen: Fed staat klaar
Update Aandelen: Fed staat klaar

Alsof dat nog niet erg genoeg was, kreeg de stemming onder beleggers nog verdere knauw door de ontwikkelingen in China. Beijing heeft een plan klaarliggen om de export van zeldzame aardmetalen naar de VS aan banden te leggen. Dat een ongeluk nooit alleen komt, bleek maar weer eens uit de jongste cijfers: de productiesector in China vertraagde in mei meer dan verwacht.

Het gevolg van al dat negatieve nieuws was dat aandelen onderuit gingen en dat Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) omhoogschoten. Ondertussen stonden de grote banken op Wall Street in de rij om de belegger te waarschuwen voor het toenemende recessierisico als gevolg van het oplopende Amerikaans-Chinese handelsconflict. Volgens de prognoses van JPMorgan is de kans op een Amerikaanse recessie in de tweede helft van het jaar gestegen van 25% een maand geleden naar 40% nu.

Gelukkig stonden ook de hulptroepen klaar: Fed-voorzitter Jerome Powell gaf dinsdag aan open te staan voor een renteverlaging. Hij beloofde de eventuele gevolgen van de conflicten tussen de VS en de grootste handelspartners op de voet te zullen volgen. Die boodschap werd door vicevoorzitter Richard Clarida bekrachtigd. Die zei tegen CNBC dat de Fed beleid volgt waarmee niet alleen de prijsstabiliteit en optimale werkgelegenheid worden gerealiseerd maar ook worden gehandhaafd, en dat daarvoor wordt gedaan wat nodig is. Dat was duidelijk wat de markten wilden horen en het vooruitzicht van een soepeler monetair beleid gaf de markten weer wat wind in de rug.

Onze neutrale positie in aandelen is onveranderd. We voorzien een matiging van de winstgroei en druk op de markten door geopolitieke onzekerheden. Op regioniveau geven wij de voorkeur aan de VS boven Europa. Onze redenen: betere groeivooruitzichten, meer blootgesteld aan de belangrijkste groeitrends en defensievere kenmerken. In het verlengde hiervan ligt ook onze sectorvoorkeur bij groeigebieden, zoals communicatiediensten en informatietechnologie.

Guido Stiel
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.