1 min

Update aandelen: enkele verrassingen

De aandelenmarkten zijn deze week licht gedaald. In de VS kondigde de Federal Reserve (Fed) aan het stimuleringsprogramma met drie maanden te verlengen tot eind dit jaar. Dit bewijst dat de Fed de economie blijft stimuleren om de effecten van de coronacrisis te dempen.

Samengevat

  • De aandelenmarkten zijn deze week licht gedaald.
  • Een groot aantal ondernemingen maakte deze week de kwartaalcijfers bekend.
Update aandelen: enkele verrassingen
Update aandelen: enkele verrassingen

De Fed liet de rentetarieven onveranderd en markten reageerden daar positief op. Wel maakten beleggers zich zorgen over het bbp van de VS. Dat daalde in het tweede kwartaal met 9,5%.

Een groot aantal ondernemingen maakte deze week de kwartaalcijfers bekend. McDonald’s en Starbucks rapporteerden, zoals verwacht, een aanzienlijke daling van de omzet. Beide ketens moesten restaurants sluiten tijdens de lockdown, maar behaalden wel een hogere omzet met hun drive-in restaurants (McDonald’s) of pick-up stores (Starbucks). De resultaten van McDonald’s waren zwakker dan verwacht en markten reageerden daar negatief op. De resultaten van Starbucks werden positief ontvangen, ook omdat de onderneming vooruitzichten publiceerde van de omzetgroei op basis van hetzelfde aantal winkels (daling van 12%-17% over het hele fiscale jaar). Dergelijke vooruitzichten voor het hele jaar worden zelden afgegeven. Zowel McDonald’s als Starbucks zag afgelopen kwartaal wel enig herstel in de VS, maar niet in andere regio’s.

Visa behaalde gemengde resultaten. Door de coronapandemie had de onderneming te maken met achterblijvende buitenlandse uitgaven, maar er werd geprofiteerd van de toegenomen populariteit van elektronisch betalen. Met name door online aankopen zag Visa de afgelopen weken een verbetering van de uitgaven, vooral in de VS. Ook eBay profiteerde van de enorme verschuiving naar online winkelen, met als gevolg betere winst- en omzetvooruitzichten voor dit jaar. Toch waren beleggers teleurgesteld. Zij hadden meer verwacht.

Ook oliemaatschappijen Shell en Total maakten kwartaalcijfers bekend. Shell boekte in het tweede kwartaal een verlies van USD 18 miljard; Total een verlies van USD 8,4 miljard. Beide concerns verrasten beleggers met een beter dan verwachte gecorrigeerde winst (in die gecorrigeerde winst zijn ook tientallen miljarden aan afschrijvingen, als gevolg van lagere olieprijzen, meegenomen). Oorzaak van deze verrassing waren de goede resultaten bij de handel in oliefutures. Die kenden eerder dit jaar een sterke daling. Dat komt doordat oliefutures fysiek worden afgewikkeld en er een beperkte opslagcapaciteit is. Zowel Shell als Total had tegen lage prijzen oliefutures gekocht, omdat ze voldoende opslagcapaciteit hadden. Op het moment dat de futures herstelden, werd de opgeslagen olie tegen hogere prijzen verkocht. Beide oliemaatschappijen hebben aangekondigd het dividend te handhaven op hetzelfde niveau als de vorige keer.

Esther van Munster
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.