1 min

Update aandelen: energie zonder fut

De aandelenmarkten worden nog steeds beheerst door alle coronamaatregelen en stimuleringsprogramma’s, zowel in de VS als in de eurozone. Ondertussen lijkt de accu van de energiesector leeg te lopen.

Samengevat

  • De aandelenmarkten in de VS stegen
  • In Europa toonden de markten enige veerkracht
  • Ook de energiesector zit in zwaar weer
Update aandelen: energie zonder fut
Update aandelen: energie zonder fut

De aandelenmarkten in de VS stegen deze week. Dit ondanks dat de marktbeweeglijkheid korte tijd omhoog ging door onzekerheden over de goedkeuring van een aanvullend stimuleringsprogramma. In het Amerikaanse Congres lag minister van Financiën Steven Mnuchin overhoop met de Democraten over de invoering van een nieuw stimuleringsprogramma. Maar de bereidheid van de verschillende partijen om tot een overeenkomst te komen stelde beleggers uiteindelijk gerust. Het eerste verkiezingsdebat tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden had weinig invloed op de aandelen. De IT-sector was de hele week de belangrijkste motor achter de outperformance van Amerikaanse aandelen in vergelijking met die in andere regio’s. Mede dankzij het hoge niveau van een indicator die het consumentenvertrouwen meet, deden groeiaandelen het weer beter dan waardeaandelen.

In Europa maakten de aandelenmarkten dezelfde zijwaartse beweging die we al sinds begin juli zien. Wel lieten de markten enige veerkracht zien toen verschillende Europese landen weer met beperkende coronamaatregelen kwamen. Ondertussen daalde de STOXX Europe 600 Banks tot het laagste niveau sinds de introductie van deze sectorindex van banken in 1991. Ongunstige rentestanden, de angst voor mogelijke tweede-ronde-effecten van de economische coronaschok en recente onthullingen over de rol van banken bij verdachte geldtransacties zorgden voor een negatief sentiment in de sector. Bankaandelen herstelden weer enigszins van de lage niveaus toen bekend werd dat de Chinese verzekeraar Ping An een groter belang heeft genomen in de zwaar getroffen bank HSBC.

Net als de financiële sector verkeert ook de energiesector dit jaar in zwaar weer. Ondanks de positieve berichten tijdens de Capital Markets Day van het Franse olieconcern Total bleven de energieaandelen deze week achter bij de marktontwikkelingen wereldwijd. Enige opluchting was er doordat vanuit Total bevestigende woorden klonken ten aanzien van het dividend, de goede kasstroom en de strategie om wereldwijd koploper op het gebied van multi-energie te worden. Maar dat was niet genoeg om de hele energiesector een nieuwe impuls te geven. De lage olieprijzen en de economische gevolgen van de coronamaatregelen hebben dit jaar grote invloed op de sector.

Bart Taillaert
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.