1 min

Update Aandelen: eindelijk een deal!

Na twee jaar van moddergooien en verhogingen van importheffingen hebben de VS en China op 15 januari eindelijk een overeenkomst getekend. Is dat goed nieuws? Wij denken van wel, want er is vooruitgang geboekt op onder meer het gebied van intellectueel eigendom, technologieoverdracht en financiële dienstverlening.

Samengevat

  • Handelsdeal VS en China
  • Ingetogen reactie van de markt
  • Resultaten financiële instellingen VS
Update Aandelen: eindelijk een deal!
Update Aandelen: eindelijk een deal!

De handelsdeal vermindert op korte termijn de onzekerheid op het gebied van internationale handel. Maar wat betreft de implementatie blijven er risico’s bestaan: ten eerste is dit een bilaterale overeenkomst tussen alleen de VS en China buiten de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO); ten tweede blijven de meeste importheffingen in stand omdat president Trump die wil inzetten als wisselgeld in de volgende fase van de onderhandelingen.

De markt heeft ingetogen gereageerd: Amerikaanse aandelenmarkten staan iets hoger en de S&P 500 Index flirt met de 3000-punten grens; Europese aandelen bleven vlak. De aandelenmarkten zijn sowieso rustig de laatste dagen: de beweeglijkheid van de beurs (volatiliteit) is laag in de VS en neemt af in Europa.

Beleggers richten zich nu op het kwartaalcijferseizoen, dat afgelopen week van start is gegaan: in de VS hebben financiële instellingen als JP Morgan, Blackrock, Bank of America en Citigroup al sterke resultaten laten zien die de verwachtingen overtroffen. De kwartaalcijfers van andere bedrijven vormen daardoor nu een “reality check”. Als de cijfers tegenvallen, kan dat impact hebben, met name op de duurdere segmenten van de aandelenmarkt.

Tot dusverre hebben de aandelenmarkten de wind in de rug, maar de keerzijde daarvan is dat de waarderingen wat hoog zijn. Rond bepaalde aandelen is de stemming zelfs euforisch te noemen.

Olivier Raingeard

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.