1 min

Update Aandelen: effecten van corona

De consequenties van de uitbraak van het coronavirus staan nog volop in het nieuws, ook de financiële. In Azië is de omvang van de schade nog onduidelijk, al meldt de Japanse centrale bank dat de mogelijkheid van een recessie aanzienlijk is toegenomen.

Samengevat

  • het sentiment is verslechterd
  • een aantrekkende koersontwikkeling in defensieve sectoren als nutsbedrijven en telecom
  • ontwikkelingen in de IT-sector
Update Aandelen: effecten van corona
Update Aandelen: effecten van corona

In China hebben de autoriteiten tijdelijk de vennootschapsbelasting verlaagd en er wordt geld in de markt gepompt om de stemming onder beleggers te ondersteunen. In Europa viel uit de jongste enquêtegegevens van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) op te maken dat het sentiment is verslechterd. De tegenwind werd getemperd door het beleid van de centrale banken en de bedrijfsresultaten. Hoewel de bedrijfsverwachtingen door de gevolgen van het coronavirus op de korte termijn hier en daar getemperd zijn, is de hoop dat die tegenvaller worden goedgemaakt door een sterke tweede helft van het jaar.

Vorige week zorgden twijfels over de internationale groei voor een aantrekkende koersontwikkeling in defensieve sectoren als nutsbedrijven en telecom. De vastgoedsector profiteerde van de lagere rente. Na een sterke start van het jaar had IT het ondanks goede resultaten in de halfgeleidersector een paar dagen wat moeilijker. Apple gaf een winstwaarschuwing af, krap drie weken na de publicatie van sterke resultaten en optimistische verwachtingen. Het concern waarschuwde voor een lagere omzetgroei in het lopende kwartaal als gevolg van het coronavirus. De meeste IT-aandelen veerden na deze lichte tegenvaller snel weer op.

Op woensdag lieten ook Adidas en Puma weten dat het coronavirus een flinke deuk in de verkopen in China zou slaan: de verkopen van Adidas zijn daar al met 85% gedaald, omdat veel winkels dicht blijven. Van beide ondernemingen is desalniettemin nog dezelfde dag de koers van het aandeel gestegen.

Esther van Munster
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.