1 min

Update aandelen: een zilveren randje

De aandelenmarkten lieten zich van de week leiden door de hoop dat de beperkende maatregelen binnenkort verlicht worden. De nieuwe dagelijkse besmettingen met het coronavirus nemen in diverse landen af.

Samengevat

  • Risicobereidheid neemt toe
  • Economische bedrijvigheid lijkt weer op te starten
Update aandelen: een zilveren randje
Update aandelen: een zilveren randje

Samen met de uitzonderlijke monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen nam hierdoor de risicobereidheid onder beleggers toe. Dat de Volkswagen-fabriek in het Duitse Wolfsburg weer deels van start is en dat er staatssteun komt voor noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zijn tekenen dat de economische bedrijvigheid weer lijkt op te starten.

Ook de economische cijfers gooiden bij het herstel van de aandelenmarkten geen roet in het eten, want de markten hadden de meeste daarvan al zien aankomen. De Amerikaanse orders voor duurzame goederen in maart gingen het hardst onderuit sinds 2014. Worden vliegtuigen en militaire hardware echter buiten beschouwing gelaten, dan was er zelfs sprake van een lichte toename. De effecten van de lagere uitgaven worden de komende maanden zichtbaarder. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde in april tot 76,4, het laagste niveau sinds 2014.

De olieprijs ging nog verder naar beneden, maar energieaandelen herstelden in eerste instantie, hoofdzakelijk in de VS. De aangekondigde historische dividendverlaging door Koninklijke Olie/Shell kwam duidelijk als een schok voor de markten en onderstreept maar weer eens dat we in bijzondere tijden leven. Ook de financiële sector, die tot nu toe dit jaar in Europa voor de slechtste koersontwikkeling tekende, trok eveneens de aandacht van de belegger, omdat niet alle bedrijfsresultaten zo erg waren als was gevreesd.

Technologieaandelen presteerden opnieuw sterk. Alphabet, de moedermaatschappij van zoekmachine Google, en Microsoft zijn beide het jaar goed begonnen en melden geen of in sommige gevallen zelfs een positief effect van het coronavirus op de omzet. Sterker nog, de resultaten benadrukken de verhoudingsgewijs sterke relatieve en absolute prestatie van technologieaandelen tijdens de scherpe marktcorrectie van de afgelopen maanden.

Paul van Doorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.