1 min

Update aandelen: een stapje terug

Na het beursherstel in april begon de maand mei in mineur door spanning tussen de VS en China. President Trump en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bekritiseerden China vanwege de corona-uitbraak. Een verstoorde relatie tussen deze twee kan het zo gewenste economische herstel in gevaar brengen.

Samengevat

  • Mei begon in mineur
  • Resultatenseizoen in Europa
Update aandelen: een stapje terug
Update aandelen: een stapje terug

Verrassend is die negatieve marktreactie niet: de aandelenkoersen waren al vooruitgelopen op een eventuele verbetering van de bedrijvigheid en de internationale handel. In Europa stond de financiële sector onder druk door twijfel of het Duitse hof zich zou kunnen vinden in alle maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) had genomen om het financiële stelsel te ondersteunen.

Ondanks die mogelijkheid van een verstoorde relatie met China deden Amerikaanse aandelen het wederom beter dan andere ontwikkelde regio’s. De hoop was dat de lockdown binnenkort in diverse staten wordt opgeheven of versoepeld. IT-aandelen waren opnieuw de belangrijkste aanjager van de voortgaande outperformance. De sector heeft zich tijdens de coronacrisis al veerkrachtig getoond en de bedrijfsresultaten bevestigen deze trend.

In Europa begint het resultatenseizoen nu goed op stoom te komen: de belangrijkere namen komen nu met de resultaten voor het eerste kwartaal. In de energiesector kwam de aankondiging van een interim-dividend bij Total voor beleggers als een opluchting, na de dividendverlaging door Koninklijke Olie/Shell. Het Franse energieconcern publiceerde daarnaast ook een nettoresultaat dat de consensusverwachting voor het eerste kwartaal overtrof. Het aandeel profiteerde verder van het herstel van de olieprijs.

Farmaconcern Novo Nordisk publiceerde een sterke afzet voor het eerste kwartaal, al had dit deels te maken met patiënten die nog even een voorraadje medicijnen aanlegden voordat de lockdown inging. De onderneming handhaaft de verwachtingen voor de omzet- en winstgroei in 2020. Dezelfde geluiden vielen te horen bij Ahold Delhaize. Daar kreeg de omzet het eerste kwartaal ook een impuls van de consument die zich op de lockdown voorbereidde door essentiële producten te hamsteren.

Esther van Munster
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.