2 min

Update Aandelen: een hobbelige weg

De aandelenmarkten zijn deze week gedaald. Dat ging nogal onstuimig: macro-economisch en politiek nieuws zorgde voor grote schommelingen, soms ook binnen één dag.
Update Aandelen: een hobbelige weg
Update Aandelen: een hobbelige weg

De markten begonnen de week positief, onder invloed van het herstel van de yuan. Dat de Chinese munt zich herpakte, geeft aan dat de centrale bank van China een ordelijke waardevermindering in het vizier heeft, nadat de verzwakking van de yuan vorige week onrust op de markten veroorzaakte. Door de protesten in Hongkong sloeg het marktsentiment echter om. Toen Trump op dinsdag meldde dat de importheffing van 10% op bepaalde Chinese producten tot medio december zou worden uitgesteld, trokken de aandelenmarkten weer aan.

Op woensdag ging het weer neerwaarts. De aanleiding: tegenvallende macro-economische cijfers uit China en Duitsland. De Chinese detailhandelsverkopen en industriële productie bleven achter bij de prognoses. Uit de cijfers bleek dat de Duitse economie het tweede kwartaal was gekrompen. Toen dinsdag bovendien een rapport werd gepubliceerd dat aangaf dat het vertrouwen onder Duitse beleggers was verslechterd, leidde dit tot angst voor een recessie in Duitsland.

De Chinese online-gigant Tencent publiceerde woensdag de cijfers over het tweede kwartaal. De omzet bleef achter bij de prognoses van analisten, maar de winst was hoger dan verwacht. In het advertentiesegment werd een lagere groei opgetekend. De concurrentie is groter en bedrijven uit diverse sectoren verlagen het advertentiebudget. Tencent voorziet dat de spanningen in het advertentiesegment de rest van het jaar zullen aanhouden. Gaming, de grootste divisie van Tencent, presteerde in het tweede kwartaal beter dan in dezelfde periode vorig jaar. Eind 2018 was het lastig voor Tencent om van de autoriteiten toestemming te krijgen voor de introductie van nieuwe games. Daar kwam in het tweede kwartaal flink verbetering in. Het gevolg was dat er in het afgelopen kwartaal veel meer games zijn geïntroduceerd, maar nog altijd minder dan voordat de problemen met de autoriteiten begonnen. De koers van het aandeel Tencent daalde na de publicatie van de resultaten.

Cisco, leverancier van hardware- en softwareoplossingen voor online netwerken, publiceerde de cijfers over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. De resultaten waren in overeenstemming met de verwachtingen. Wel heeft de onderneming de verwachtingen voor het komende kwartaal naar beneden bijgesteld. Cisco noteerde daarnaast een tegenvallende afzet in China en meldde dat de onderneming niet meer om offertes voor nieuwe contracten wordt gevraagd. De Chinese activiteiten vormen echter maar een klein deel van de bedrijfsactiviteiten van Cisco.

Esther van Munster
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.