2 min

Update Aandelen: draai naar positief

De afgelopen weken heeft zich in de beleggingswereld een enorme omslag in het marktsentiment voltrokken, van extreem negatief (‘bearish’) naar extreem positief (‘bullish’). In die context hebben aandelen de terreinwinst verder uitgebreid en noteerden zowel de S&P 500 als de Dow Jones nieuwe records.

Samengevat

  • omslag in het marktsentiment
  • verbetering van de wereldwijde economische groei
  • bedrijfswinsten
Update Aandelen: draai naar positief
Update Aandelen: draai naar positief

Die omslag werd toch vooral ingegeven door de kans dat de VS en China de komende weken mogelijk een deelakkoord sluiten, en doordat in dit resultatenseizoen de door bedrijven gerapporteerde cijfers de verwachtingen overtroffen en de economische maatstaven lijken aan te geven dat de wereldeconomie het dieptepunt voorbij is (wat goed werkt tegen de angst voor een economische recessie).

De nieuwe insteek werd bevestigd door de uitkomsten van de jongste Global Fund Survey van de Bank of America. De groeiverwachtingen van beleggers maakten de grootste maandstijging door sinds 1994: een meerderheid van fondsmanagers voorziet nu een verbetering van de wereldwijde economische groei in de komende 12 maanden in vergelijking met de significante meerderheid van fondsmanagers die vorige maand nog een verslechtering voorspelden. In dit positieve risicoklimaat voegen beleggers volgens dat rapport risico toe aan de portefeuille, verlagen ze de positie in cash naar een niveau dat sinds 2013 niet meer is vertoond en verhogen ze de aandelenallocatie met 20%.

Uit de enquêtegegevens van het Zentrum für Europäische Wirtshaftsforschung (ZEW), een toonaangevende indicator voor de Duitse economie, kwamen vergelijkbare resultaten naar voren. Het sentiment over de vooruitzichten voor de Duitse economie is in november weer opgeveerd. Dat lijkt aan te geven dat de bodem bereikt is. Sterker nog, de bbp-groei in het derde kwartaal steeg met 0,1%; de verwachting was een daling van 0,1%.

Wat betreft die bedrijfswinsten: ondanks de beter dan verwachte resultaten in het derde kwartaal hebben analisten de winstverwachtingen voor het laatste kwartaal van 2019 toch vooral naar beneden bijgesteld. Voorzien wordt een gelijkblijvende groei van de winst per aandeel onder aanvoering van de sector energie, basismaterialen en luxegoederen & diensten (volgens Bloomberg). De winstgroei moet in de loop van 2020 weer aantrekken dankzij afnemende geopolitieke onzekerheid en meevallende PMI-enquêtes.

Op sectorniveau hebben we in de afgelopen weken flink wat beweging gezien in de procyclische rotatie die de markten hebben doorgemaakt. Afgelopen week echter werden de beste prestaties neergezet door de defensieve sectoren, bij een lager wordende rente. Financiële instellingen, industrie en energie bleven het meest achter. Ondanks deze underperformance blijven we ervan overtuigd dat cyclisch de komende maanden beter blijft presteren, ook omdat de waarderingen in vergelijking met de defensieve sectoren nog altijd zeer aantrekkelijk zijn. Bovendien kan de economie de komende kwartalen ook wat meer de wind in de zeilen krijgen. Ter herinnering: we hebben onlangs onze onderweging in financiële instellingen en industrie op neutraal gezet.

Sandra Saidi
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.