5 min

Update Aandelen: de wind in de zeilen

Het was een goede week voor aandelen. Indices in Azië boekten de meeste vooruitgang, gevolgd door die in de VS. In Europa werd een beetje terreinwinst geboekt.
Update Aandelen: de wind in de zeilen
Update Aandelen: de wind in de zeilen

Het was een goede week voor aandelen. Indices in Azië boekten de meeste vooruitgang, gevolgd door die in de VS. In Europa werd een beetje terreinwinst geboekt.

Door die meewind noteerden de meeste sectoren een stijging, met uitzondering van nutsbedrijven en energie. De sterkste prestaties stonden op het conto van basismaterialen en luxegoederen & diensten.

De Europese staalproducenten hadden geen last van de aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal (25%) en aluminium (10%). Zij profiteerden van sterke economische resultaten en het voornemen van China om de overcapaciteit in staal te reduceren. DowDuPont noteerde deze week een koersstijging van meer dan 8%. Het Amerikaanse chemieconcern sprak vertrouwen uit in de toekomst en voorzag geen negatieve gevolgen van de Amerikaanse importheffingen. Die positieve geluiden van DowDuPont droegen bij aan de sterke resultaatontwikkeling van de sector basismaterialen.

Aandelen kregen een steuntje in de rug van de sterke economische cijfers in de VS. Het vertrouwen in de kracht van de Amerikaanse economie nam toe. Er werden meer banen gecreëerd dan verwacht en de werkloosheidsgraad kwam uit op 3,8%, het laagste niveau sinds 1970. De voorlopende indicatoren voor het economisch vertrouwen wijzen op voortgaande economische groei. Inkoopmanagers in zowel de industrie als de dienstensector waren positiever over de ondernemingsvooruitzichten dan verwacht.
Nutsaandelen tekenden voor de zwakste prestatie. Deze sector staat nu al een aantal weken onder druk. In Europa lijdt de sector onder de politieke spanningen in Italië en Spanje; in de VS hadden nutsbedrijven deze week last van de stijgende rente.

General Motors leverde een van de sterkste prestaties van de afgelopen week. Het aandeel schoot met 16% omhoog dankzij de investering van USD 2,25 miljard in de divisie zelfrijdende auto’s door het Softbank Vision Fund. Volgens beleggers kan GM met Google concurreren op het gebied van autonoom rijden.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.