1 min

Update aandelen: de Fed en omikron

Door het nieuws over omikron is de volatiliteit (marktbeweeglijkheid) terug van weggeweest. Vooral de onzekerheid over het risico van deze nieuwe virusvariant heeft beleggers risico-avers gemaakt. Zolang de impact van omikron onduidelijk is, blijft ook de volatiliteit waarschijnlijk verhoogd.

Samengevat

  • Beleggers treffen maatregelen om risico’s te verminderen
  • Fed-voorzitter Jerome Powell: omikronvariant kan verstoringen in toeleveringsketen verergeren
  • Twee essentiële vragen: veroorzaakt omikron ernstigere ziekteverschijnselen en vermindert de effectiviteit van de vaccins?
Update aandelen: de Fed en omikron
Update aandelen: de Fed en omikron

Op 26 november (Black Friday) werd duidelijk dat zich een nieuwe coronavariant over de wereld verspreidt. In de dagen na die ontdekking is de variant al in diverse landen opgedoken. Omdat de omikronvariant besmettelijker lijkt, ontstond er bezorgdheid op de financiële markten. Beleggers troffen maatregelen om risico’s te verminderen, vanwege de onzekerheid over de impact van omikron op de economie, het bedrijfsleven en de consument.

Dinsdag zei Fed-voorzitter Jerome Powell in zijn toespraak voor de Amerikaanse Senaat dat de omikronvariant de verstoringen in de toeleveringsketen kan verergeren. Deze verstoringen leidden eerder al tot een sterke inflatiestijging. Verder was het volgens Powell beter om niet meer te spreken van een ‘tijdelijk’ hoge inflatie. Hij zei dat, indien nodig, de Fed over de middelen beschikt om in te grijpen mocht de inflatie langere tijd hoog blijven. Toch voegde Powell daaraan toe dat hij nog altijd een daling van de inflatie voorziet. De meeste impact op de markten had zijn opmerking dat de Fed het steunaankoopprogramma een paar maanden eerder zou kunnen stopzetten dan voorheen werd aangenomen.

Wij denken dat de volatiliteit aanhoudt totdat beleggers antwoord hebben op twee vragen: veroorzaakt omikron – naast dat het mogelijk besmettelijker is – ook ernstigere ziekteverschijnselen? En: vermindert deze variant de effectiviteit van de vaccins? Is het antwoord op beide vragen ‘nee’, dan zullen beleggers zich waarschijnlijk weer richten op de afbouw van de steunaankopen door de Fed. Bij een ‘ja’ houden de neerwaartse risico’s wat langer aan: in dat geval gaan beleggers rekening houden met een economische vertraging in de wintermaanden.

In de nadagen van het resultatenseizoen over het derde kwartaal presenteerden de Amerikaanse techconcerns Salesforce en Veeva hun winstcijfers en vooruitzichten. In beide gevallen vielen de vooruitzichten wat tegen, ook al blijft de onderliggende structurele groei sterk.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.