1 min

Update Aandelen: de Fed aan zet

De Fed – de Amerikaanse centrale bank – sloeg deze week een stevigere toon aan dan verwacht. Zeven van de achttien officiële Fed-beleidsmakers verwachten in 2022 één renteverhoging. Dertien van hen voorzien ten minste één renteverhoging in 2023, vergeleken met zeven bij de bijeenkomst van maart.

Samengevat

  • Fed: momentee geen wijzigingen in steunaankoopbeleid of beleidsrente.
Update Aandelen: de Fed aan zet
Update Aandelen: de Fed aan zet

De Fed gaf aan nog geen wijzigingen door te voeren in het steunaankoopbeleid. Ook de beleidsrente bleef onveranderd op 0,00%-0,25%. Wel werd er bij de persconferentie gezegd dat de Fed erover nadenkt om voorzichtig het woord ‘tapering’ – de afbouw van de steunaankopen – in de mond te nemen. Deze hint vanuit het kamp van de Fed bracht enige reactie teweeg op de financiële markten: Amerikaanse aandelen corrigeerden ietwat, de rente op 10-jarige Treasuries steeg tot boven de 1,5% en de dollar trok aan ten opzichte van de euro.

Meer in het algemeen blijven de financiële omstandigheden gunstig voor risicovolle beleggingen, in het bijzonder voor aandelen. De Europese aandelenmarkten betoonden zich veerkrachtig deze week, onder invloed van de heropening van de economie. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten ontwikkelden zich sterk: de S&P 500 Index tikte deze week nog een nieuwe recordstand aan, al was dit niet het geval bij andere indices zoals de Dow Jones of de Russell 2000. Op sectorniveau bleven de cyclische sectoren wat achter. Groeisectoren zoals IT realiseerden daarentegen een outperformance.

Marktpartijen zullen de komende dagen de berichten van de Fed verder laten bezinken. Daarbij zullen ze zich blijven focussen op economische cijfers die de projecties van de Fed kunnen beïnvloeden.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.