1 min

Update aandelen: Coronawolk aan de zomerlucht

Na een sterk eerste halfjaar hielden de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten ook de eerste paar dagen van juli lekker het tempo erin. Het effect van de sterke Amerikaanse werkgelegenheidscijfers van juni op de aandelenmarkten was beperkt, nu de angst voor inflatie in de VS wat is afgenomen.

Samengevat

  • - Sterke eerste jaarshelft
  • - Stijgende olieprijs zorgt voor geschil binnen OPEC
  • - Chinese overheidsdruk doet Chinese markt dalen
Update aandelen: Coronawolk aan de zomerlucht
Update aandelen: Coronawolk aan de zomerlucht

Ook dienden zich andere zorgen aan: de stijging van de olieprijs en mogelijke verlengingen van - of zelfs nieuwe - lockdowns door nieuwe coronavarianten. Ook daarvan was het effect echter beperkt vanwege onzekerheid onder beleggers.

De olieprijs bereikte met USD 77 het hoogste niveau sinds oktober 2018 en daalde daarna weer licht. Die stijging kwam door een geschil tussen twee traditionele OPEC-bondgenoten: Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Er ligt nog geen akkoord over een productieverhoging en doordat ook de vraag onder invloed van een grotere economische bedrijvigheid is gestegen, loopt de olieprijs op. Dat er überhaupt wordt onderhandeld, zorgde voor enige lucht. De aandelen van energiebedrijven liftten niet mee op de hogere olieprijs en datzelfde gold voor de andere cyclische sectoren. Die bleven aan het begin van de maand achter bij de marktindices, net als in de laatste weken van het eerste halfjaar.

Net als eind juni lagen de groeisectoren op kop in de ontwikkelde markten. IT en de cyclische consumptiegoederen realiseerden een outperformance, evenals de defensievere gezondheidszorgsector. De verdere daling van de Amerikaanse tienjaars rente naar het laagste niveau in vier maanden pakte gunstig uit voor groeiaandelen.

In tegenstelling tot Europa en Amerika daalden aandelen in China dag na dag door de overheidsdruk op de Chinese technologieconcerns. De groeiende invloed van ondernemingen als Tencent en AliBaba op de Chinese samenleving is een doorn in het oog van de autoriteiten. China liet maandag weten twee Chinese ondernemingen met een beursnotering in de VS te zullen onderzoeken en verbood taxi-app Didi in app-stores. De eerste dagen na de wereldwijde beursgang van Didi op de aandelenmarkt van New York zijn voor deze onderneming niet zonder hobbels verlopen.

Amazon.com noteerde een nieuw record de afgelopen week na een beslissing van het Amerikaanse Department of Defense om een cloud-computing deal ter waarde van USD 10 miljard te verdelen over Microsoft en Amazon. In eerste instantie was dat contract alleen aan Microsoft toegekend, maar de dreiging van een langdurige strijd bij de rechter leidde uiteindelijk tot de keuze voor een contract met meer partijen.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.