1 min

Update aandelen: coronapil in de schijnwerpers

Eind vorige week sloten de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices hoger af. De aanleiding: de berichtgeving over een pil tegen Covid-19, een stimulans voor aandelen die van de heropening profiteren.

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de aandelenmarkten.
Update aandelen: coronapil in de schijnwerpers
Update aandelen: coronapil in de schijnwerpers

Wall Street liftte daarnaast mee op de gerapporteerde consumentenbestedingen in augustus die sterker waren dan verwacht. De koersen van luchtvaartmaatschappijen stegen met meer dan 5% en die van cruisemaatschappijen met circa 4%.

Het nieuwe coronamedicijn, molnupiravir, is een antivirusmedicijn tegen Covid-19 in pilvorm van Merck en (het niet-genoteerde) Ridgeback Biotherapeutics. Uit een tussentijdse analyse van een klinische studie blijkt dat molnupiravir het risico van een ziekenhuisopname of overlijden met 50% vermindert. De twee bedrijven hebben een spoedaanvraag ingediend om de goedkeuring van het nieuwe medicijn te verkrijgen. De koers van het aandeel Merck schoot vrijdag omhoog en boekte een terreinwinst van meer dan 8%.

Het verhaal van de coronapandemie is in de loop van de tijd veranderd. In de beginfase van de crisis lag de nadruk van de zorgautoriteiten vooral op de besmettingscijfers. Inmiddels zijn er flinke vorderingen geboekt met de vaccinatieprogramma’s en is de blik verlegd naar de aantallen ziekenhuisopnames. Door die opnames te verminderen, baant de nieuwe behandeling van Merck de weg naar een verdere normalisatie in de gezondheidszorgsector.

Bovendien wordt gezegd dat dit medicijn makkelijk en goedkoop kan worden geproduceerd. Dat is positief voor landen met lagere inkomens die voor wat betreft de vaccinaties achterop zijn geraakt. Met effectieve vaccins en nu dan ook een effectieve behandeling kon corona wel eens worden gereduceerd tot een beheersbare situatie wereldwijd.

Ontwikkelingen als deze Merck-pil onderbouwen onze optimistische inschatting van de aandelenmarkten. De koersontwikkelingen van de Europese en Amerikaanse aandelenindices zijn deze week echter vlak geweest. De aandacht van de belegger verschoof naar de potentiële inflatie-effecten van de stijgende olieprijs en het traject van de rente. De olieprijs is gestegen naar het hoogste niveau in ten minste drie jaar; de olieproducenten houden strak vast aan de bestaande productieplannen en trekken zich niets aan van de roep om de sterk stijgende internationale energieprijzen aan banden te leggen ter bescherming van het economische herstel.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.