1 min

Update aandelen: cocktail met drie ingrediënten

Op dit moment vormen drie elementen een nieuwe cocktail voor aandelenmarkten: de Amerikaanse verkiezingen, de tweede golf coronabesmettingen in Europa en het resultatenseizoen over het derde kwartaal. Onze verwachting is dat deze ingrediënten de komende drie weken de aandelenmarkten blijven bepalen.

Samengevat

  • Amerikaanse verkiezingen, de tweede golf coronabesmettingen in Europa en het resultatenseizoen over het derde kwartaal bepalen de aandelenmarkten.
Update aandelen: cocktail met drie ingrediënten
Update aandelen: cocktail met drie ingrediënten

Met nog maar een paar weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de Democratische kandidaat Joe Biden nog steeds een flinke voorsprong in de peilingen. Ondertussen zit er niet veel beweging in de kans op een deal voor nieuwe steunmaatregelen: eventuele afspraken tussen het Witte Huis en de Democraten zijn en blijven een positieve impuls voor de markten. Maar zoals de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin al aangaf, is de kans op zo’n deal voor de verkiezingen gering. Bovendien heeft Trump zijn campagne weer opgepakt. Hij kan het gat in de peilingen met Biden dus nog inlopen en dat heeft de onzekerheid over de verkiezingsuitslag weer verhoogd.

De tweede golf van de pandemie in Europa dwingt overheden om nieuwe beperkende maatregelen te nemen in bijvoorbeeld Spanje, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Een gevolg is dat beleggers gaan te kijken naar de mogelijke nadelige gevolgen voor de Europese economische groei. In september was het vertrouwen in de dienstensector volgens de Eurozone Services PMI al tot onder de 50 gedaald, wat duidt op een krimp. Ter herinnering: het Economisch Bureau van ABN AMRO voorziet een dubbele dip voor de Europese economie, met een lichte bbp-krimp in het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2021.

Het resultatenseizoen over het derde kwartaal is in de VS en Europa van start gegaan. In de VS gaven de financiële instellingen de aftrap met meevallende resultaten. De reactie van beleggers was echter negatief. Energie en financiële waarden bleven de afgelopen paar dagen aanzienlijk achter.

Wij verwachten deze mix van drie factoren de aandelenmarkten de komende drie weken zal bepalen.

Olivier Raingeard
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.