Beleggen 8 februari 2019

Update Aandelen: Cijferseizoen zo slecht niet

De aandelenmarkten deden het goed deze week. Gemiddeld stegen de Amerikaanse S&P500 en de Europese Stoxx 600 met 1%. In de VS noteerden informatietechnologie, industrie en luxegoederen & diensten een outperformance van 1 à 2%. In Europa bedroeg het rendement voor de gezondheidszorg 2 à 3%.

De markt staat nu volledig in het teken van het cijferseizoen. Van de S&P500 heeft nu zo’n 60% van de ondernemingen de resultaten bekendgemaakt; in Europa is dat circa 30%. Omdat de macro-economische cijfers in december fors verslechterden en de handelsoorlog ook maar doorzeurde, hield menigeen zijn hart vast voor de bedrijfsresultaten. Veel ondernemingen moeten de resultaten natuurlijk nog bekendmaken, maar zo slecht waren de binnenstromende cijfers voor het afgelopen kwartaal nog niet.

De Amerikaanse bedrijfswinsten pakten de afgelopen acht kwartalen gemiddeld 4 à 7% boven de verwachtingen uit. In het afgelopen kwartaal overtroffen de resultaten de verwachtingen gemiddeld met 3%. Dat is natuurlijk wel wat lager, maar onder de lastige omstandigheden best nog wel goed. Ondernemingen hebben te maken met enige druk op de marges omdat de Amerikaanse lonen harder blijven stijgen dan de inflatie. Ten tweede hebben sommige spelers te maken met een lagere marge door de gestegen kosten in de keten. Dat laatste heeft te maken met de hogere handelstarieven die de VS en China hebben opgelegd.

Wat Europa betreft is het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de omzet ligt 2% onder de verwachtingen. Dat de Europese economie verslechtert, wordt door het bedrijfsleven als een van de redenen genoemd. Vooral Duitsland, waar de auto-industrie kampt met een sterke daling.

De grootste meevallers waren de social media de afgelopen week. Facebook en Snap meldden een krachtige groei van regelmatige gebruikers; de koers schoot met respectievelijk 15% en 25% omhoog. Estée Lauder tekende verder voor een sterke omzet. De duurdere gezichtscrèmes lagen hieraan ten grondslag. Ook bij Compass, de marktleider in de horeca, was de omzet sterk. Van beide steeg de koers met 7%. In de financiële sector verraste ING de markten met een goede solvabiliteitsratio en een sterke winst. Ook van ING ging de koers met 7% omhoog.

Aan het andere uiteinde van het spectrum zat een van de grootste missers, bij spellenmaker Electronic Arts. Het concern moest de winstverwachtingen naar beneden bijstellen vanwege de hevige concurrentie van het populaire spel Fortnite. Het aandeel ging met 13% onderuit. De komende week zijn alle ogen gericht op de verschillende ondernemingen die hun resultaten bekendmaken, zoals Equinix, Schneider, NN Group, Allianz, Heineken, Nestlé, PepsiCo en Baidu.


Piet Schimmel

Auteur

Investment Communications