1 min

Update aandelen: bull-market in quarantaine

Naarmate het pessimisme toenam, schoten overheden en centrale banken de financiële markten te hulp met de aankondiging van diverse maatregelen. Uit de cijfers valt op te maken dat de kansen op een ernstige schok met langdurige effecten op de wereldeconomie inmiddels zijn toegenomen.

Samengevat

  • Centrale banken lanceren stimuleringsprogramma's
  • Coronavirus duwt aandelen in een dalende bear-market
Update aandelen: bull-market in quarantaine
Update aandelen: bull-market in quarantaine

Uit de detailhandelsverkopen in China werden de verreikende gevolgen van de coronacrisis duidelijk: een daling van meer dan 20% vorige maand. Ook de voorlopende indicatoren bij de producenten in de westerse landen stonden op zwaar weer. Daarentegen konden de Chinese autoriteiten melden dat er donderdag voor het eerst sinds de uitbraak van corona geen nieuwe lokale besmettingen in de regio Hubei waren geconstateerd.

Ondertussen staan alle grote centrale banken met hun stimuleringsprogramma in een hogere versnelling. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) greep voor de tweede keer naar een noodverlaging: de rente ging naar 0-25 basispunten (bp). De Fed kondigde daarnaast de aankoop van USD 700 miljard aan schuld aan: US Treasuries (Amerikaanse overheidsleningen) en mortgage-backed securities (MBS). Zelfs het uitdelen van ‘helikoptergeld’ ligt op tafel.

De Europese Centrale Bank (ECB) is eveneens van plan om meer geld in het systeem te pompen, met de aankoop van nog weer extra obligatieleningen ter waarde van EUR 750 miljard. Op bedrijfsniveau hebben diverse grote namen besloten de inkoop van eigen aandelen op te schorten, het dividend te verlagen en een beroep te doen op de aanwezige kredietlijnen om de balans te versterken.

Op sectorniveau presteerden de zorg, communicatieservices en consumptiegoederen het beste. Energie, industrie, basismaterialen en financiële ondernemingen daalden het hardst. Op de Amerikaanse markten daalden IT-aandelen minder sterk dan het marktgemiddelde. In Europa sprong de sterke daling van vastgoedaandelen van de afgelopen dagen in het oog. Uit angst voor enorme dalingen van de (huur)opbrengsten vluchtte de belegger uit vastgoedfondsen, in reactie op lockdowns en de sluitingen in de detailhandel.

Als gevolg van de grote onrust en enorme verkoopgolven is er nu duidelijk een einde gekomen aan de recordlange stijgende bull-market (haussemarkt) die in 2009 na de grote recessie was begonnen. Onder invloed van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zijn aandelen in een dalende bear-market (baissemarkt) terechtgekomen. De indices zijn inmiddels met ruim 20% gedaald ten opzichte van het recente hoogste punt. De bull-market heeft 11 jaar geduurd. Er waren veel redenen voor die lange duur: onder andere het soepele monetaire beleid van de centrale banken, de belastingmaatregelen van Trump, de inkoop van eigen aandelen door bedrijven en een versnelling van technologische ontwikkelingen. Uiteindelijk zal er weer een nieuwe bull-market op gang komen. De bull-market is niet aan het coronavirus bezweken, maar zit tijdelijk in quarantaine.

Joost Olde Riekerink
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.