1 min

Update aandelen: bezorgdheid om virus

Aandelenmarkten wereldwijd daalden deze week verder. Oorzaken waren zowel de groeiende zorg over nieuwe lockdownmaatregelen die het economische herstel kunnen belemmeren als de afnemende hoop op extra begrotingsstimulering.

Samengevat

  • Bezorgdheid rond Covid-19 doet aandelenmarkten dalen
Update aandelen: bezorgdheid om virus
Update aandelen: bezorgdheid om virus

Met de daling werd de terugtrekkende beweging voortgezet die zich al sinds het begin van de maand aftekent. De S&P 500 Index verloor deze maand tot dusver ruim 8% aan terrein, terwijl de Nasdaq Composite flirtte met een correctie. De Europese indices leverden circa 1,5% in en deden het daarmee beter dan hun Amerikaanse tegenhangers.

In de eurozone daalde het ondernemersvertrouwen in september. De samengestelde inkoopmanagersindex (Purchasing Managers’ Index; PMI) daalde naar 50,1, tegen een consensusverwachting van 51,0. De index had te lijden van een krimp in de dienstensector: de PMI voor de dienstensector kwam met 47,6 ruim onder de verwachtingen uit. Economen waren uitgegaan van 50,6. Die krimp kan worden toegeschreven aan de nieuwe beperkende maatregelen van Europese overheden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de VS noteerden de inkoopmanagersindices daarentegen 53,5 (conform de verwachting). Dat leidde tot meer vertrouwen in de verdere groei van de economie.

Op sectorniveau voerden technologiefondsen de marktdaling aan. Belegger begonnen zich bezorgd te maken over de waarderingen van tech-aandelen. Sectoren die gevoelig zijn voor reisbeperkingen bleven eveneens achter: aandelen van luchtvaartmaatschappijen en hotels deden het deze week niet goed. Ook aandelen in de sector financiële instellingen kregen klappen, nadat meerdere wereldwijde bankinstellingen er door een groep onderzoeksjournalisten van waren beschuldigd grootschalige witwaspraktijken toe te hebben gelaten. Sommige aandelen in de sector gezondheidszorg – traditioneel een defensiever aandelensegment – stonden eveneens onder druk deze week. De vervanger van de overleden Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg zou de toekomst van de Affordable Care Act in gevaar kunnen brengen (de zorgwet die in de volksmond ‘Obamacare’ wordt genoemd).

Op bedrijfsniveau sprong de daling van het aandeel Tesla in het oog: Tesla’s recente ‘Battery Day’ evenement viel beleggers tegen. Elon Musk, de oprichter, beloofde de kosten van de accu’s van de auto’s te halveren, maar waarschuwde dat het nog lastig wordt om de eigen accu’s op voldoende schaalgrootte te produceren. Het aandeel Nike schoot daarentegen met maar liefst 12% omhoog. De kwartaalresultaten van Nike bleken veel beter dan analisten hadden voorspeld.

Sandra Saidi
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.