1 min

Update aandelen: bescheiden plussen

Met de verkiezingen binnen handbereik werd het marktsentiment hoofdzakelijk beïnvloed door de besmetting van president Trump met het coronavirus en de daarop volgende mededelingen. Of er op korte termijn een nieuw stimuleringspakket in de VS wordt geïntroduceerd is vooralsnog onduidelijk.

Samengevat

  • De gebeurtenissen in de VS bepaalden het marktsentiment.
Update aandelen: bescheiden plussen
Update aandelen: bescheiden plussen

Voor wat betreft de kansen van een deal over zo’n nieuw pakket aan steunmaatregelen: de vraag blijft of Trump bereid is om op korte termijn tot een geschikte oplossing te komen, of dat hij er toch voor kiest om de onderhandelingen uit te stellen tot na de verkiezingen. Het vooruitzicht op een deal tussen het Witte Huis en de Democraten gaf eerder al een positieve impuls aan de aandelenmarkten. Mocht die deal meer kans van slagen krijgen, dan kan dat voor de aandelenmarkten eveneens positief uitwerken.

De aandelenmarkten in de ontwikkelde landen hebben sinds eind vorige week aan terrein gewonnen en toonden daarbij een aardig uniform beeld. De opwaartse trend werd de laatste tijd hoofdzakelijk gedragen door de meer cyclische sectoren. Wereldwijd bezien liepen financiële instellingen, industrie, basismaterialen en energie op kop. Defensievere sectoren als consumptiegoederen, gezondheidszorg en informatietechnologie bleven daarentegen achter.

In een onderzoeksrapport van het Amerikaanse Congres naar de grote technologieconcerns (zoals Apple, Amazon, Facebook en Alphabet) werd geconcludeerd dat deze Big-Tech-bedrijven een monopoliepositie genieten. In het rapport wordt aanbevolen om structurele scheidingen aan te brengen tussen verschillende bedrijfsactiviteiten. Op de grote IT-namen had de publicatie van het rapport vooralsnog niet veel invloed.

In de VS werden de beste prestaties sinds eind vorige week opgetekend door Simon Property, Capital One en Ford; achterblijvers waren onder andere Merck en Comcast. In Europa lieten banken als Société Générale, Natixis en Deutsche Bank een flink herstel zien.

Thibault Bertrand
Private Wealth Management Portfolio Manager
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.