1 min

Update aandelen: beeld blijft zonnig

Het belangrijkste moment van de week moet nog komen: Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), laat in zijn toespraak later vandaag (vrijdag) – op het Jackson Hole Economic Policy Symposium – zijn licht schijnen over de economische vooruitzichten.

Samengevat

  • Voorzitter Fed over economische vooruitzichten
  • Aandelenincides blijven het ene na andere record breken
  • 69% van Amerikaanse ondernemingen overtreffen winstprognoses van analisten
Update aandelen: beeld blijft zonnig
Update aandelen: beeld blijft zonnig

We verwachten dat Powell zal aangeven dat de economie herstelt, maar dat de onzekerheid over coronavarianten een risico blijft; dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich in de juiste richting ontwikkelt, maar dat terugkeer naar de cijfers van vóór corona nog ver weg is; en dat de stijging van de inflatie van voorbijgaande aard is. Met andere woorden: de economische stimuleringsmaatregelen en het soepele Fed-beleid duren nog wel even.

Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt niet zo ver af van dat van de Fed. Vandaar ook dat aandelenindices het ene record na het andere blijven breken. De S&P 500 Index ligt dicht in de buurt van de 4500. Dat niveau is bijna dubbel zo hoog als het dieptepunt van maart 2020 en 30% hoger dan het hoogste punt vóór de pandemie. Ook in Europa zijn recent recordstanden genoteerd en datzelfde geldt voor de MSCI World Index. Naast het accommoderende beleid (beleid gericht op het ondersteunen van de economie) van de Fed zorgde ook het extreem sterke resultatenseizoen voor een forse impuls.

In de VS overtrof 69% van de ondernemingen, breed verspreid over de diverse sectoren, de winstprognoses van analisten. In West-Europa deed 53% het beter dan verwacht, al bleven de sector energie en communicatiediensten achter. Veel bedrijven, zoals Salesforce, Apple en Microsoft, presteerden extreem sterk. Ook de paniekindex (de Vix, die de beweeglijkheid op de markten meet) noteert onder het historisch gemiddelde.

Wat de waarderingen betreft vinden we de aandelenmarkten niet te duur. Zowel de S&P 500 Index als de STOXX Europe 600 zijn net boven het langetermijngemiddelde gewaardeerd. In het huidige renteklimaat wekt dat weinig verbazing. Er zijn ook maar weinig beleggingscategorieën zo interessant als aandelen; tenzij er een extreme externe schok optreedt, zoals nieuwe coronavarianten, een (handels)oorlog of onvoorzien ingrijpen door autoriteiten, is er geen reden waarom dit gunstige economische klimaat niet kan aanhouden. In onze assetallocatie hebben we een overwogen positie in aandelen. Wel blijven we alert op de eventuele risico’s.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.