5 min

Update Aandelen: Bedrijfswinsten VS op stoom

De ontwikkeling op de aandelenmarkten was de afgelopen weken gemengd. De bedrijfsresultaten voor het eerste kwartaal zijn over het algemeen bemoedigend.
Update Aandelen: Bedrijfswinsten VS op stoom
Update Aandelen: Bedrijfswinsten VS op stoom

De ontwikkeling op de aandelenmarkten was de afgelopen weken gemengd. De bedrijfsresultaten voor het eerste kwartaal zijn over het algemeen bemoedigend. Ook de geopolitieke spanningen over de handelstarieven en het Midden-Oosten zijn wat op de achtergrond geraakt. Toch ontwikkelde de MSCI World-index zich alleen maar zijwaarts. Ondertussen doen de Europese aandelenmarkten het beter dan de Amerikaanse – wat op basis van de bedrijfsresultaten tegen de intuïtie ingaat.

In Amerika is het bedrijfsresultatenseizoen verder gevorderd dan in Europa. Dat seizoen is nog niet helemaal ten einde maar wat opvalt is dat de bedrijfswinsten (groei én meevallers) in de VS aanzienlijk beter zijn dan in Europa. De VS ‘stomen’ lekker door op een winstgroeiniveau in de dubbele cijfers en er is een aanzienlijk aantal bedrijven dat positief verrast. Europa begint daarentegen pas nu een groei te bereiken tot een winstgroei tegen de 5%. En slechts bij een handjevol ondernemingen vallen de resultaten beter uit dan verwacht.

Dat verschil wordt volgens ons grotendeels verklaard door het positieve effect van de belastinghervormingen van president Trump op de Amerikaanse bedrijfswinsten en door het grotere aandeel snelgroeiende IT-concerns in de Amerikaanse markt. In Europa werden de bedrijfswinsten daarentegen duidelijk gehinderd door valutaproblemen: de euro is het afgelopen jaar meer dan 10% sterker geworden. De komende kwartalen kan dat verschil tussen de VS en Europa kleiner worden; wij zijn namelijk van mening dat de euro het eerste kwartaal het hoogste punt achter zich heeft gelaten.

Op bedrijfsniveau stond Apple de afgelopen week in het middelpunt van de belangstelling. De resultaten waren beduidend minder slecht dan gevreesd. De markten waren merkbaar opgelucht dat Apple voor het hele jaar toch nog een positief resultaat voorziet. Dat er een programma voor de inkoop van aandelen ter waarde van USD 100 miljard werd aangekondigd, hielp eveneens.

Op dit artikel is DEZE DISCLAIMER van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.