1 min

Update aandelen: arbeidsmarkt wijst de weg

In de afgelopen week konden de aandelenmarkten weer verder omhoog. Het marktsentiment blijft positief. De meest recente belangrijke gebeurtenis was de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole (in de staat Wyoming).

Samengevat

  • Fed heeft geen haast met verhogen rente
  • ADP Employment Report lost startschot werkgelegenheidscijfers
  • Wordt september de slechtste maand van het jaar?
Update aandelen: arbeidsmarkt wijst de weg
Update aandelen: arbeidsmarkt wijst de weg

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (‘Fed’), zei in Wyoming dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken de aankopen van activa dit jaar kan gaan afbouwen (‘tapering’), naarmate de Amerikaanse economie herstelt van de pandemie. Maar hij zei ook dat de Fed geen haast heeft met verhogen van de rente. Powell was voorzichtig over het werkgelegenheidsniveau en herhaalde dat de huidige periode van inflatie voor een deel het gevolg is van door corona veroorzaakte verstoringen in de keten en dat de inflatie dus van tijdelijke aard is. De markten namen de toespraak voor kennisgeving aan en Amerikaanse aandelen klommen naar een nieuw hoogtepunt.

De markt keek deze week vooral naar de werkgelegenheidscijfers. Het ADP Employment Report loste daarvoor het startschot. Woensdag gaf dat een eerste indicatie dat Amerikaanse bedrijven minder banen hadden gecreëerd dan verwacht. De belangrijkste oorzaak was dat het coronavirus weer heviger om zich heen grijpt, waardoor werd gesneden in de werving van personeel. De horeca- en vrijetijdssectoren meldden de meeste nieuwe banen, een positief signaal dat deze sectoren zich herstellen van de arbeidstekorten. Het ADP-rapport vormt veelal de opmaat voor het banenrapport (de ‘non‑farm payrolls’) van de Amerikaanse Labor Department, dat vrijdagmiddag verschijnt. Als de ADP-cijfers inderdaad een indicatie daarvoor zijn, wordt het wellicht minder waarschijnlijk dat de Fed op de korte termijn tot tapering overgaat.

Aandelen in China herstelden sterk, maar de onrust in de markt (volatiliteit) blijft verhoogd. De recente ingrepen in de wet- en regelgeving leken noodzakelijk en waren misschien zelfs wat aan de late kant. Maar het Chinese groeiverhaal is en blijft op de lange termijn aantrekkelijk. Het hardhandige optreden van de beleidsmakers heeft USD 3 biljoen aan marktwaarde gekost. Vooralsnog blijven we terughoudend ten aanzien van Chinese aandelen; het marktsentiment is gevoelig voor de (deels) onvoorspelbare acties van de Chinese autoriteiten.

Het kwartaalcijferseizoen is weer achter de rug en de ‘r’ is weer in de maand. Daarmee is historisch gezien de slechtste maand van het jaar begonnen. Wordt dat deze september anders? Blijven de markten erin slagen om een steeds hoger niveau te bereiken of staat er een serieuze correctie voor de deur? De tijd zal het leren. Vooralsnog zijn we optimistisch over de kansen die aandelen bieden, maar blijven we alert op de risico’s.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.