Beleggen 8 maart 2019

Update Aandelen: Analisten iets positiever

Na een periode van neerwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen zijn analisten iets positiever geworden over Amerikaanse bedrijfswinsten.

Weliswaar wordt er nog altijd meer winstverwachtingen naar beneden bijgesteld dan naar boven, maar de verhouding begint in de Verenigde Staten weer positief te worden. Voor de rest van de wereld is sprake van een stabilisatie. Toch lukt het de S&P 500 nog niet om zich boven het niveau van 2800 uit te worstelen. De aandelenindex ging de afgelopen week juist weer iets omlaag.

Het macro-economische nieuws werd deze week gedomineerd door China. Het land verlaagde het streefdoel voor de economische groei voor 2019 naar 6,0% à 6,5%, tegen eerder ‘rond de 6,5%’. Door met een bandbreedte te werken, krijgen beleidsmakers wat meer speelruimte. Premier Li Keqiang kondigde daarnaast belastingverlagingen aan met een omvang van CNY 2 biljoen (USD 298 miljard). Deze moeten de economie stimuleren. De Chinese aandelenmarkt vervolgde de eerdere ingezette opwaartse ontwikkeling. Chinese A-aandelen zijn tot nu toe dit jaar al met 33% gestegen (gemeten volgens de Chinese aandelenindex CSI 300, in euro’s).

De stijging van de olieprijs stokte op dinsdag. De aanleiding: hogere cijfers voor de olievoorraden en Exxon Mobil en Chevron maakten bekend dat ze de productie uit de Noord-Amerikaanse Permian Basin in 2024 met circa 2 miljoen vat per dag willen hebben verhoogd. In de energiesector vielen daarom op woensdag klappen.

Het mijnbouwconcern Barrick Gold legde deze week een overnamebod voor concurrent Newmont Mining op tafel. Dat werd door de laatste afgeslagen omdat Barrick Gold geen premie boven op de huidige koers bood. Newmont Mining stelde daarentegen voor om een joint venture van beide organisaties op te zetten voor beider bedrijfsactiviteiten in de Amerikaanse staat Nevada. Naar het zich laat aanzien, zet de consolidatie in de sector dus door, ook na de meest recente fusies tussen Barrick Gold en Randgold enerzijds en Newmont Mining en Goldcorp anderzijds.

Bastian Ernst

Auteur

Investment Communications