1 min

Update Aandelen – Alle ogen op de G20

De aandelenmarkten hebben een positieve week achter de rug met bescheiden koerswinsten. Zowel de S&P 500 Index als de EuroStoxx 600 steeg circa 3%. Deze stijging was te danken aan de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en aan positief nieuws over een handelsakkoord tussen de VS en China.
Update Aandelen – Alle ogen op de G20
Update Aandelen – Alle ogen op de G20

Aan het begin van de week kregen de aandelenmarkten steun van het optimisme dat er in de handelsbesprekingen tussen de VS en China vooruitgang werd geboekt, op onderwerpen zoals de bescherming van intellectuele eigendomsrechten, landbouwproducten en valutabeleid. De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat hij volgende week tijdens de G20-top in Japan de Chinese president Xi Jinping ontmoet. Als er aan het handelsgeschil een einde komt, zullen de markten opgelucht ademhalen. Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel, heeft echter gewaarschuwd dat de ontmoeting waarschijnlijk nog geen akkoord oplevert. De standpunten zijn immers op meerdere onderwerpen nog ver van elkaar verwijderd. Bij de huidige volatiliteit op de markt hebben wij een voorkeur voor een neutrale positie in aandelen.

Op dinsdag liet ECB-president Mario Draghi weten dat extra monetaire stimulering nodig is als de groei- en inflatievooruitzichten in de eurozone niet verbeteren. Hij noemde een lagere rente specifiek als eerste optie. Verder verklaarde ECB-vicepresident Luis de Guindos dat een nieuw omvangrijk obligatieaankoopprogramma een optie kan zijn als de inflatie in de eurozone niet dichter naar het streefniveau van de ECB beweegt.

Aan het einde van de week ging alle aandacht uit naar de beleidsmakers van de Fed. De Fed liet de rentes deze week ongemoeid. Voorzitter Jerome Powell gaf echter het signaal af dat een verlaging van de beleidsrentes mogelijk is om in de nabije toekomst de economie te steunen. Naast de versoepeling van het monetaire beleid benadrukte Powell zijn voornemen om zijn termijn van vier jaar volledig uit te dienen. Hiermee reageerde hij op enkele negatieve uitlatingen van Trump aan zijn adres. Het voornemen van Powell om aan te blijven wordt gesteund door de Amerikaanse wet en bevestigt de onafhankelijke positie van de Fed.

Jeffrey J. Vonk
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.