1 min

Update aandelen: alle ogen op de Fed

Het was een licht negatieve week voor de aandelenmarkten. Zowel de S&P 500 als de Eurostoxx 600 liet een zeer bescheiden daling zien, als gevolg van vrij stevige opmerkingen van de Federal Reserve over verkrappend beleid en vanwege het vooruitzicht van extra sancties tegen Rusland.

Samengevat

  • Na de beleidsvergadering van mei start de Fed met de verkorting van de balans van de Amerikaanse centrale bank
  • Overheid VS verbiedt nieuwe investeringen in Rusland , EU stelt verbod voor op de invoer van kolen uit Rusland
  • Elon Musk, CEO van Tesla, neemt een belang van 9,2% in Twitter, Berkshire Hathaway bouwt een belang op in computer- en printerfabrikant HP
Update aandelen: alle ogen op de Fed
Update aandelen: alle ogen op de Fed

Lael Brainard, een Fed-bestuurder en kandidaat voor het vicevoorzitterschap van de Fed, gaf deze week aan dat er na de beleidsvergadering van mei een begin zal worden gemaakt met de verkorting van de balans van de Amerikaanse centrale bank. Die mededeling was min of meer verwacht. Onverwacht was daarentegen de uitspraak van Brainard dat die reductie van de balans veel sneller zal verlopen dan de vorige keer (2017-2019) en dat het maximale tempo van die verkleining aanzienlijk sneller zal worden bereikt. Dat zou inhouden dat de Fed niet alleen stopt met het herbeleggen van obligaties die aflopen, maar ook dat deze daadwerkelijk obligaties uit de portefeuille verkoopt.

Naast deze stevige taal van de Fed worden aandelenbeleggers ook geconfronteerd met de mogelijkheid van extra sancties tegen Rusland die de inflatie en winstgevendheid van ondernemingen kunnen beïnvloeden. De VS en EU buigen zich op dit moment over nieuwe sancties. Zo heeft de Amerikaanse overheid Amerikanen verboden om nieuwe investeringen in Rusland te doen en stelt de EU een verbod voor op de invoer van kolen uit Rusland.

Op bedrijfsniveau begon de week met goed nieuws over de levering van Tesla’s. In de eerste drie maanden van 2022 heeft Tesla wereldwijd meer dan 310.000 auto’s geleverd: voor Tesla een recordaantal in een kwartaal. Naar onze mening is dit een indrukwekkende prestatie, zeker in een sector die worstelt met problemen in de toeleveringsketen en een tekort aan halfgeleiders. Deze week werd ook duidelijk dat Elon Musk, de CEO van Tesla, een belang van 9,2% in Twitter heeft genomen (een week eerder had Musk al aangegeven het social media-platform te willen opschudden). Naar aanleiding van het nieuws schoot het aandeel Twitter met ruim 25% omhoog. Berkshire Hathaway maakte op zijn beurt bekend een belang in computer- en printerfabrikant HP te hebben opgebouwd. Op dit moment wordt de waarde van dat belang op circa USD 4,2 miljard geschat.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.