2 min

Update aandelen: afstemmen op nieuwe economie

De afgelopen week zijn er wijzigingen doorgevoerd in de samenstelling van een aantal belangrijke aandelenindices. Er kwamen drie namen bij in de Dow Jones Industrial Index: Salesforce, Amgen en Honeywell. Pfizer, Raytheon en Exxon Mobil werden daarentegen verwijderd.

Samengevat

  • Wijzigingen in de samenstelling van een aantal aandelenindices
Update aandelen: afstemmen op nieuwe economie
Update aandelen: afstemmen op nieuwe economie

In Europa werd bekendgemaakt dat de samenstelling van de Euro Stoxx 50 per 21 september verandert. Bankaandelen Société Générale en BBVA verdwijnen, samen met Fresenius SA, Telefónica en Orange. Daarvoor in de plaats komen Adyen, Prosus, Vonovia, Pernod Ricard en Kone. Deze wijzigingen betekenen dat er meer ‘nieuwe economie’ en techfondsen hun opwachting maken in de index. Naast deze wijzigingen vond er bij twee belangrijke namen een aandelensplitsing plaats. Bij het aandeel Apple ging dat om vier aandelen voor één. Voor Tesla was dat vijf voor één. Die laatste splitsing werd niet echt beloond, want de grootste aandeelhouder (na Elon Musk zelf) heeft de afgelopen week de deelneming verlaagd.

Een ander onderwerp dat op veel aandacht van beleggers kan rekenen, is de officiële verschuiving van de Amerikaanse Fed naar een gemiddeld inflatiedoel: de inflatie zou volgens die nieuwe aanpak tijdelijk het streefdoel van de Fed mogen overtreffen. Dat is een opvallende structurele breuk met het eerdere monetaire beleid van de Fed. Het valt nog te bezien wat het effect van deze beleidsaanpassing is op de aandelenmarkten. De Fed houdt vooralsnog graag de rentecurve in de hand en staat niet echt een forse versteiling van de (lange) rente toe. De huidige lage rente lijkt nog altijd gunstig voor met name groeiaandelen. Er werden deze week sterke ISM-productiecijfers gepubliceerd, met opvallend sterke nieuwe orderontvangsten. Dat is een positief signaal voor aandelen. De toename van de nieuwe orderontvangsten is positief voor de toekomstige winstontwikkeling. In combinatie met onder druk staande obligatierente rechtvaardigen deze positieve signalen een verhoogde koers-winstverhouding, in het bijzonder voor groeiaandelen.

Tot slot kon het nieuws van vorige week dat zowel China als de VS nog volledig achter handelsdeal fase 1 staan, rekenen op een warm onthaal. De Amerikaanse presidentsverkiezingen staan echter voor de deur en het gedrag van Trump blijft onvoorspelbaar. De Amerikaanse president richt zijn pijlen de laatste tijd op Chinese internetbedrijven, inclusief een eventueel verbod op bepaalde Chinese apps (zoals WeChat en TikTok). Ook Baidu en Alibaba kunnen met het oog op hun activiteiten in de cloud het mikpunt worden van het hardhandige Amerikaanse optreden tegen Chinese internetconcerns. De VS heeft al aangegeven dat voorkomen moet worden dat persoonsgegevens van Amerikaanse burgers of bedrijven in handen komen van Chinese ondernemingen. Vooral de situatie rond TikTok lijkt op een confrontatie af te stevenen. Sommige Amerikaanse bedrijven zijn bereid de Amerikaanse activiteiten van TikTok op te kopen, Trump wil dat de Amerikaanse overheid daarvoor ook geld vangt en de Chinezen willen de uiteindelijke goedkeuring geven. Een eerste deadline ligt er: 15 september. De regering Trump dreigt om dan TikTok in de VS uit de lucht te halen tenzij de app aan een Amerikaans bedrijf wordt verkocht. Wordt het schaakmat of zien we straks weer een hele serie nieuwe Trump-tweets?

Joost Olde Riekerink
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.