2 min

Update Aandelen - aanhoudende onrust

De ongekende omstandigheden als het gevolg van het coronavirus vragen om ongekende maatregelen. En dus kondigde de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) onbeperkte aankopen van overheidsobligaties en mortgage-backed securities (MBS) aan.

Samengevat

  • Markit PMI daalt tot het laagste niveau ooit in Europa
  • Belegger keert aarzelend terug op de aandelenmarkt
Update Aandelen - aanhoudende onrust
Update Aandelen - aanhoudende onrust

Naast de maatregelen van de Fed werd ook de Amerikaanse Senaat het eens over een steunpakket voor de Amerikaanse economie. De overeenstemming had wat voeten in de aarde, maar er ligt nu een pakket ter waarde van USD 2 biljoen (een miljoen keer een miljoen).

Het effect van het coronavirus op de maatschappij wordt zichtbaarder in het dagelijks leven. Voor een kwart van de wereldbevolking is thuisblijven (‘lockdown’) het nieuwe normaal. Tegelijkertijd is het economische leven vrijwel tot stilstand gekomen. In Europa illustreerde de Markit PMI voor de eurozone hoe de bedrijvigheid is ingestort. Deze indicator voor de economische activiteit daalde tot het laagste niveau ooit. Uit de Duitse en Franse cijfers blijkt dat de dienstensector, de belangrijkste bepalende factor in de samengestelde Markit PMI en de hoeksteen van het economisch herstel, sterk is gedaald.

Dankzij de steunpakketten van centrale banken en overheden keert de belegger na enige terughoudendheid weer aarzelend terug op de aandelenmarkten. De eerste stappen werden gezet in Azië, waar de uitbraak van de pandemie onder controle lijkt. In Zuid-Korea noteerden aandelen een stevig herstel, terwijl de overheid daar tegelijkertijd maatregelen aankondigde om de financiële markten te stabiliseren. Als het leven langzaam weer normaal is kan de consument in Azië naar verwachting als eerste weer geld gaan uitgeven.

Hoewel de olieprijs amper is hersteld van het recente dieptepunt, hebben de aandelen van olie- en gasproducerende bedrijven na een aantal nare weken toch een deel van de verliezen weer goedgemaakt. Net als in andere sectoren stellen de bedrijven de investeringsplannen verder uit, wordt de dividenduitkering verlaagd en de inkoop van eigen aandelen opgeschort. Financiële en cyclische fondsen profiteren het meest van de steunpakketten die door de centrale banken zijn aangekondigd. In ruil voor een soepelere opstelling bij het verstrekken van kredieten krijgen de banken meer ruimte van de centrale banken. Vanwege dat herstel van energie- en financiële aandelen, herstelden juist die aandelenmarkten van de eurozone die dieper waren weggezakt dan de andere regio’s, in een hoger tempo. Sectoren als de zorg, nutsbedrijven en consumptiegoederen (die het beter hadden gedaan toen de aandelenkoersen daalden) bleven de afgelopen week juist achter bij het herstel van de aandelenmarkt.

Op bedrijfsniveau kwam Nike met de kwartaalcijfers. Hoewel de afzet in China daalde vanwege de winkelsluitingen in februari, waren de resultaten beter dan werd gevreesd. Het aandeel steeg met meer dan 9%. Boeing realiseerde een opvallend herstel en ging in krap drie dagen met meer dan 60% omhoog. Het Amerikaanse reddingspakket voorziet onder andere in fondsen voor de in moeilijkheden verkerende luchtvaartsector. Tot slot trok AB Inbev de eerder gedane uitspraken over 2020 in. De grootste bierbrouwer van de wereld zei dat de verkoop van de Australische dochter in het tweede kwartaal zou worden afgerond in plaats van in het eerste kwartaal. Dat het aandeel na deze mededeling in de lift zat, kan betekenen dat er al heel veel slecht nieuws in de koers was verwerkt.

Arthur Boelman
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.