5 min

Update Aandelen: Aandelenmarkten iets lager

De aandelenmarkten zijn deze week licht gedaald. De VS heft nieuwe importtarieven op USD 200 miljard aan Chinese goederen, waarmee het handelsconflict tussen de VS en China weer iets verder geëscaleerd is.

De aandelenmarkten zijn deze week licht gedaald. De VS heft nieuwe importtarieven op USD 200 miljard aan Chinese goederen, waarmee het handelsconflict tussen de VS en China weer iets verder geëscaleerd is.

China reageerde direct met nieuwe heffingen van USD 60 miljard op Amerikaanse goederen en annuleerde een handelsoverleg met de VS. De handelsperikelen leidden aanvankelijk tot een daling van de Hang Seng index, maar in de loop van de week herstelde die zich enigszins. Aandelen in de VS, Europa, Japan en China daalden na een verhoging van de rente door de Amerikaanse Fed. Beleggers verwachten dat er in de komende tijd – met inbegrip van volgend jaar – nog meer renteverhogingen zullen volgen.

Afgelopen weekend kwam er een einde aan de langste overnamestrijd in het Verenigd Koninkrijk ooit. Zowel Comcast als 21st Century Fox wilde Sky overnemen. Comcast kwam bij een veiling als winnaar uit de bus en kreeg meer dan 30% van de aandelen Sky in handen. Ze hadden GBP 17,28 per aandeel geboden, veel hoger dan de GBP 15,67 per aandeel die Fox wilde neerleggen. Fox heeft aangekondigd dat het zijn belang in Sky voor GBP 17,28 per aandeel aan Comcast wil verkopen. Aangezien 21st Century Fox een belang van ongeveer 39% heeft, komt het totale belang van Comcast in Sky daarmee op ruim 70%, wat betekent dat Comcast in feite volledige zeggenschap over Sky krijgt. Disney, dat Fox overneemt, is akkoord gegaan met de verkoop en zal de opbrengsten uit de verkoop van Sky gebruiken om de eigen schuldenlast te verlagen.

De toonaangevende indexsamensteller MSCI kondigde deze week de lancering aan van indices waarin bedrijven die betrokken zijn bij tabaksproductie uitgesloten zijn. Dit toont aan dat steeds meer beleggers op zoek zijn naar portefeuilles waarin geen aandelen zijn opgenomen van bedrijven die betrokken zijn bij tabaksindustrie. ABN AMRO sluit de tabaksindustrie al jaren uit voor klanten die in duurzame mandaten beleggen. Eerder dit jaar is ABN AMRO gestopt met het verstrekken van adviezen over tabaksbedrijven en is tabak ook in andere portefeuilles uitgesloten.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.