5 min

Update Aandelen: Aandelen stabiliseren

Na een lastige oktobermaand tekende zich deze week wereldwijd enig herstel af op de internationale aandelenmarkten. Verder waren er ongebruikelijke koersuitslagen na de publicatie van sommige bedrijfsresultaten. Positief én negatief.
Update Aandelen: Aandelen stabiliseren
Update Aandelen: Aandelen stabiliseren

Na een lastige oktobermaand tekende zich deze week wereldwijd enig herstel af op de internationale aandelenmarkten. Verder waren er ongebruikelijke koersuitslagen na de publicatie van sommige bedrijfsresultaten. Positief én negatief.

Een positieve uitschieter was L’Oreal: het aandeel ging met 6,6% omhoog naar aanleiding van de verwachte toekomstige stijging van de omzetgroei en de winstgevendheid. Ook General Motors (GM) publiceerde beter dan verwachte cijfers voor het derde kwartaal. Door een gunstige belastingdruk en verbetering van de prestaties in de VS en China kan de winst over 2018 gunstiger uitvallen. Het aandeel steeg met 9,1%.

Op vrijdag 26 oktober heeft GM de Amerikaanse federale overheid gevraagd de elektrische auto te promoten. Dit was een reactie op het voorstel van de regering Trump om de CO2-emissienorm te bevriezen op het niveau van voor 2020. Volgens het plan van GM (dat sterke overeenkomsten vertoont met het Zero Emission Vehicle Program van Californië) zouden autoproducenten een bepaald percentage aan auto’s met nul uitstoot moeten produceren. En als deze autoproducenten niet zelf zulke auto’s maken, zouden zij ‘credits’ moeten betalen aan bedrijven die dat wel doen. GM voorziet dat het aantal elektrische auto’s waarmee lange afstanden kunnen worden afgelegd, fors zal stijgen – tot meer dan 7 miljoen. Dat zou ook de investeringen in de infrastructuur voor de elektrische auto een impuls moeten geven. GM heeft al sterk in elektrische auto’s geïnvesteerd en toegezegd in 2023 twintig emissievrije modellen op de markt te hebben.

Bij de negatieve uitschieters daalde de koers van General Electric (GE) na de publicatie van de resultaten,met 8,3%. De onderneming verlaagde het dividend naar USD 0,01. GE maakte daarnaast bekend dat de federale toezichthouder onderzoek gaat doen naar de financiële verantwoording en verslaglegging bij de onderneming. Dit naar aanleiding van een forse afschrijving (van USD 22 miljard) in de elektriciteitsdivisie.

Ook het aandeel Kellogg ging na de publicatie van de kwartaalresultaten onderuit (met 8,9%). De onderneming verlaagde de winstvooruitzichten. Kellogg verwees verder naar een daling bij ontbijtproducten in de VS, deels veroorzaakt door het terughalen van Honey Smacks in juni. Kellogg wil zich door de verkoop van gezondere graanproducten aanpassen aan verschuivingen in de consumentenvoorkeuren.

Na een slechte oktobermaand herstelde de markt zich de afgelopen week iets. Dat herstel was op alle aandelenmarkten zichtbaar: de VS, Europa, Japan en de opkomende markten, al bleven die laatste ietwat achter. De sectoren basismaterialen en financiële instellingen tekenden wereldwijd voor een goede koersontwikkeling. Luxegoederen & diensten en consumptiegoederen bleven daarentegen achter bij de bredere aandelenmarkt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.