2 min

Update Aandelen - Aandelen in de achtbaan

Nadat de markten vorige week vanwege het coronavirus onderuitgingen, heeft de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) acties ondernomen om de economie te ondersteunen. In de VS was het Super Tuesday, met vele voorverkiezingen voor de Democratische presidentskandidaat, met Joe Biden als verrassende winnaar.

Samengevat

  • Fed verlaagt rente met 50 basispunten
  • Financiële aandelen in Europa en VS dalen harder dan marktgemiddelde
  • Super Tuesday: vooral zorgaandelen profiteren van succes Joe Biden
Update Aandelen - Aandelen in de achtbaan
Update Aandelen - Aandelen in de achtbaan

De Fed probeerde het bloeden in de markt eerst te stelpen met peptalk, maar dat mocht niet baten. Als noodgreep heeft de centrale bank vervolgens de rente met 50 basispunten verlaagd. Die verlaging was niet onverwachts, maar het moment wel: de aankondiging werd door de meeste partijen pas na de reguliere Fed-vergadering van 18 maart verwacht.

Gezien het feit dat er een teleconferentie met centrale bankiers en ministers van financiën uit de G7-landen aan dit besluit voorafging, is de verwachting dat er elders in de wereld ook wordt ingegrepen. ECB-vicevoorzitter Luis de Guindos bevestigde dat de rentecommissie van de ECB ook klaarstaat. Maatregelen om het MKB betere toegang tot leningen te geven, staan eveneens op de rol. In zowel Europa als de VS daalden financiële aandelen na de interventie harder dan het marktgemiddelde. Dit vanwege het vooruitzicht dat de periode van een lagere rente nog langer gaat duren.

In China daalt het aantal nieuwe ziektegevallen. Ondertussen wordt de impact van corona op de economie in diverse economische indicatoren zichtbaar. Zo daalde het producentenvertrouwen in februari naar het laagste genoteerde niveau (35,7). Dat ligt zelfs onder het dieptepunt van de financiële crisis van 2008. Ook de Caixin Services PMI daalde naar een nieuw historisch dieptepunt.

Afgelopen dinsdag, op Super Tuesday, zijn er in 14 Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden voor de presidentskandidaat van de Democratische Partij. De Amerikaanse aandelenmarkt was blij met de uitkomst: Joe Biden kwam naar voren als de belangrijkste tegenkandidaat van Bernie Sanders voor de nominatie. Vooral zorgaandelen, in het bijzonder die van zorgverzekeraars, liftten mee op de opkomst van Joe Biden. Deze laatste staat namelijk niet achter de omstreden zorghervormingen waar Bernie Sanders zich sterk voor maakt.

Sanders is sterk voorstander van een universeel zorgstelsel, een ‘Medicare-for-All’. Een deel van de zorg zou in het kader daarvan worden genationaliseerd en 5% tot 30% van de zorgverzekeringsactiviteiten zou daarmee verdwijnen (afhankelijk van de onderneming). De kans dat er zo’n stelsel komt, is echter zeer klein. Niet alleen moet Sanders voor de nominatie winnen van Biden, maar hij moet ook Donald Trump verslaan. De Democraten zouden bovendien een meerderheid in de Senaat in de wacht moeten slepen wil zo’n nieuwe wet worden aangenomen. (De Senaat wordt op dit moment gedomineerd door de Republikeinen.) De grootste hindernis voor Sanders is echter de Democratische Partij zelf. Het plan van Sanders stuit op veel tegenstand: onder Amerikanen leeft het idee van de vrije markten sterk.

Piet Schimmel
Senior Thematic Equity Expert
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.