1 min

Update Aandelen: Aandelen houden winst vast

De klimaattop van de VN in Madrid sloot vorige week af zonder de beoogde overeenkomst over de CO2-markten. Die beslissing is doorgeschoven naar de top in Glasgow volgend jaar. Aandelenbeleggers reageerden nauwelijks op het tegenvallende resultaat van de top.

Samengevat

  • Klimaattop
  • Britse verkiezingen
  • VS en opkomende markten
  • Kerstperiode
Update Aandelen: Aandelen houden winst vast
Update Aandelen: Aandelen houden winst vast

Volgens VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de internationale gemeenschap tijdens de klimaattop een belangrijke kans laten liggen om meer ambitie te tonen en zo de klimaatcrisis terug te dringen, aanpassingen door te voeren en de aanpak ervan te financieren. Een teleurstellende uitkomst, zeker gezien de kloof tussen de huidige stand van zaken en de internationale doelstellingen die de opwarming van de aarde moeten beperken. 177 ondernemingen hebben toegezegd om de uitstoot te zullen verminderen, conform de beoogde afbouw van de temperatuurstijging naar 1,5°C zoals voorzien door de Climate Ambition Alliance. Tot die groep behoren onder meer bedrijven als DSM, Danone en Orsted.

De financiële markten reageerden amper op de teleurstellende uitkomst van de klimaattop. De uitslag van de Britse verkiezingen zorgde voor meer beweging, want hiermee is de onzekerheid of de Brexit überhaupt wel doorgaat sterk gereduceerd. Ook de aankondiging van de eerste fase van een handelsakkoord tussen de VS en China kon op een marktreactie rekenen. De VS heeft het dreigement van nieuwe heffingen van tafel gehaald en China heeft toegezegd Amerikaanse landbouw- en andere producten te kopen. Het gevolg: de aandelenmarkten zaten op maandag in de lift.

De VS en de opkomende markten zetten die opgaande lijn voort. Maar de Europese aandelenmarkten stokten toen Boris Johnson met plannen kwam om bij wet vast te leggen dat het VK eind 2020 uit de EU stapt en de transitieperiode niet verlengt. Dat betekent dat een harde Brexit nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Ook het pond verloor een deel van het gewonnen terrein.

De kerstperiode staat voor de deur. De marktvolumes krimpen en de stroom nieuws droogt op. Toch kwam FedEx op de valreep nog met een tegenvaller voor de aandeelhouders: een winstwaarschuwing over lager dan verwachte volumes omdat het bedrijf Amazon als klant kwijt is en vanwege de hoger dan verwachte kosten voor zeven-dagen-per-week bezorgen. Het aandeel FedEx daalde met 10%.

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.