2 min

Update aandelen: aandelen blijven stijgen

Op de internationale aandelenmarkten is de terreinwinst de afgelopen week verder uitgebreid. Dat was hoe beleggers per saldo aankeken tegen de toenemende besmettingen enerzijds en de betere economische cijfers anderzijds.

Samengevat

  • We handhaven onze onderwogen positie in aandelen.
  • Voorkeur voor de VS boven Europa.
Update aandelen: aandelen blijven stijgen
Update aandelen: aandelen blijven stijgen

De inkoopmanagersindex voor de verwerkende nijverheid overtrof in zowel China als de VS de verwachtingen, een teken van weer aantrekkende groei nu de lockdowns in verband met de pandemie wat zijn versoepeld. De Europese indices zijn sinds april met ruim 20% hersteld, de Amerikaanse S&P 500 met meer dan 25%. De Nasdaq IT-index schoot met ruim 36% omhoog en noteert daarmee een van de hoogste kwartaalstijgingen van de afgelopen 20 jaar.

Wat betreft de sector financiële instellingen heeft de Amerikaanse Fed de grootste Amerikaanse banken na de stresstest laten weten dat dividend in elk geval tot en met het derde kwartaal niet kan worden verhoogd. Ook kan de inkoop van eigen aandelen niet worden hervat. Dit omdat de onzekerheid over de ontwikkeling van de internationale pandemie op de kredietverstrekkers drukt. Wells Fargo zei het dividend te zullen verlagen, terwijl andere grote banken zoals JP Morgan, Citigroup en Bank of America lieten weten het dividend ongewijzigd te laten.

In de sector communicatieservices stond het aandeel Facebook onder druk. Haatzaaien op het platform was aanleiding voor een boycot van grote adverteerders als Microsoft, Coca-Cola en Starbucks. Het aandeel heeft inmiddels het verloren terrein weer teruggewonnen; het effect van de boycot is inmiddels in kaart gebracht. In de sector energie heeft Koninklijke Olie/Shell aangekondigd in verband met de coronacrisis de waarde van de activa met USD 22 miljard te zullen afwaarderen. Datzelfde virus was aanleiding voor een ingrijpend lagere verwachtingen voor de gas- en olieprijzen.

De komende tijd (in juli) zal de aandacht meer en meer uitgaan naar de resultaten over het tweede kwartaal en de vooruitzichten van bedrijven. Dit kan nuttige aanwijzingen opleveren over de richting waarin de markt zich kan ontwikkelen. In de consensusverwachtingen valt nu een stevige winstdaling voor het tweede kwartaal af te lezen (-43,9% voor de S&P 500 volgens Factset). Dat zou de sterkste daling zijn sinds eind 2008.

In deze onrustige omgeving handhaven we onze onderwogen positie in aandelen. We geven daarbij nog altijd de voorkeur aan de VS boven Europa. Op sectorniveau prefereren we veerkrachtige groei, onder aanvoering van informatietechnologie en gezondheidszorg. Financiële instellingen en nutsbedrijven blijven ondervertegenwoordigd.

Sandra Saidi
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.