1 min

Update Aandelen: Aandelen besmet met coronavirus

De internationale aandelenmarkten deden de afgelopen week een stapje terug van eerdere recordhoogtes. De zorg van beleggers verlegde zich van de internationale handelsoorlog naar het coronavirus, een dodelijk longontstekingsvirus.

Samengevat

  • Coronavirus
  • Horeca en luxe getroffen
  • Energie-en technologiesector
Update Aandelen: Aandelen besmet met coronavirus
Update Aandelen: Aandelen besmet met coronavirus

Het coronavirus wordt vergeleken met de SARS-epidemie die 17 jaar geleden honderden slachtoffers eiste. De timing is ongelukkig: de uitbraak valt samen met het Chinese nieuwjaar. En dat is nu net de tijd dat miljoenen Chinezen onderweg zijn naar hun familie. De consumentenbestedingen kunnen er mogelijk onder lijden. En dat wordt mogelijk weer voelbaar in het ontluikende herstel van de wereldwijde groei.

Horeca en luxe getroffen

Op sectorniveau werden de sterkste dalingen genoteerd in luxegoederen en de recreatie. Chinese klanten zijn goed voor circa eenderde van de totale aankopen en dragen rond de 70% bij aan de totale groei van het luxesegment.

Ook de energiesector stond onder druk: de zorg was dat het coronavirus zorgt voor uitval van de vraag. Als de geschiedenis zich herhaalt, kan deze achterblijvende ontwikkeling van korte duur zijn. De getroffen sectoren veren in dat geval weer terug zodra de autoriteiten melden dat de uitbraak onder controle is.

Elders bleef de koersontwikkeling van Europese financiële ondernemingen achter onder invloed van een tijdelijk sterk hogere obligatierente in verband met de politieke onrust in Italië. Ondertussen verlengde de technologiesector de outperformance dankzij sterkere bedrijfsresultaten.

Meer dan 10% van de S&P-namen heeft inmiddels de jongste kwartaalcijfers bekendgemaakt. Daarvan realiseerde volgens Bloomberg ongeveer 70% een beter dan verwachte winstontwikkeling. Zo noteerde IBM een meevaller en realiseerde Tesla in de auto-industrie een forse koerswinst na de publicatie van sterke leveringscijfers voor het vierde kwartaal. De marktkapitalisatie groeide hierdoor tot boven de USD 100 miljard en ligt daarmee hoger dan die van Volkswagen. In Europa een tegenvaller: UBS stelde beleggers teleur door het financiële streefdoel voor 2019 niet te halen en lagere toekomstverwachtingen af te geven.

Sandra Saidi
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.