1 min

Uniek in België: het Impact Mandaat binnen Discretionair Vermogensbeheer

Hoe draag ik bij aan een betere wereld? Het is de kern van het bestaan van onze cliënten. Om hun maatschappelijke bijdrage te vergroten, beleggen veel van hen al duurzaam. Tegelijkertijd willen onze cliënten steeds vaker weten hoeveel impact ze met duurzame beleggingen kunnen maken. Met ons nieuw Impact Mandaat hebben we nu het antwoord op die vraag.

Samengevat

  • Het Impact Mandaat borduurt voort op de duurzaamheidsstrategie van ABN AMRO.
Uniek in België: het Impact Mandaat binnen Discretionair Vermogensbeheer
Uniek in België: het Impact Mandaat binnen Discretionair Vermogensbeheer

Tweede methodologie

Het Impact Mandaat borduurt voort op de duurzaamheidsstrategie van ABN AMRO. Naast deze screening op ESG-factoren die vooral toepasbaar is op relatief grote bedrijven, heeft de bank een tweede methodologie ontwikkeld samen met ISS-Oekom. Alleen bedrijven waarbij de omzet netto positief bijdraagt aan een betere wereld maken kans op een plek in de portefeuille, die naast aandelen ook obligaties en alternatieven bevat.

Het gaat dus om een extra filter over de selectie die voor ABN AMRO’s duurzaamheidsportefeuille wordt gemaakt op basis van Sustainalytics-data.

Duurzaam Plus

Voor het Impact Mandaat gaan we nog een stapje verder, zeg maar “duurzaam plus”. Je kan een heel ‘net’ bedrijf zijn als je het hebt over duurzaamheid, omdat je alle processen op orde hebt en goed zorgt voor je personeel, maar uiteindelijk toch niet bijdragen aan een betere wereld.

De extra filter moet dat voorkomen. Hiervoor maakt de bank gebruik van scores die ISS-Oekom toekent aan bedrijven, op basis van Sustainable Development Goals (SDG) die omgezet zijn naar meetbare doelen. De uiteindelijke score, tussen de -10 en +10, zegt in hoeverre de omzet van een bedrijf bijdraagt aan een betere wereld, of juist niet. In het Impact Mandaat selecteren we alleen bedrijven met een score boven nul.

Voor bedrijfsobligaties hanteren we dezelfde methode als voor aandelen. Staatsobligaties in de klassieke vorm zitten niet in het mandaat. Wél door overheden uitgegeven ‘groene obligaties’ en andere groen-gespecificeerde projecten van overheden. Ook is er een allocatie naar Emerging Market Debt, indien het gaat om instituten die het doel hebben om landen in problemen van hulp te voorzien, zoals de Wereldbank en de African Development Bank.

Behalve in aandelen en obligaties, wordt er binnen het mandaat ook belegd in alternatieven, waarbij het niet gaat om ‘traditionele alternatieven’, maar bijvoorbeeld om microkredieten en duurzame projecten.

Rapportering

Beleggers in het Impact Mandaat ontvangen op kwartaalbasis een rapportering waarin de thema’s van de SDG gecategoriseerd zijn. Daarin staat exact welk percentage van de portefeuille bijdraagt aan bijvoorbeeld de bestrijding van armoede, toegang tot schone energie en/of maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

In de rapportering zit eveneens een infographic over de portefeuille, met bijvoorbeeld de CO2-uitstoot ervan, afgezet tegen de benchmark.

Joachim Aelvoet
Director Products & Solutions
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.