1 min

Schenkbelasting: einde van de ‘kaasroute’ in zicht

Er werd een wetsvoorstel ingediend op 17 juni 2020 om de zogenaamde “kaasroute” af te schaffen. Op 10 juli 2020 werd dit voorstel aangenomen door de Kamercommissie Financiën.

Samengevat

  • Wat houdt de afschaffing in?
  • Kan belastingvrij schenken nog?
Schenkbelasting: einde van de ‘kaasroute’ in zicht
Schenkbelasting: einde van de ‘kaasroute’ in zicht

Wat houdt dit in?

Het was steeds mogelijk voor Belgische residenten om roerende goederen (liquiditeiten, een portefeuille, aandelen,…) voor buitenlandse notaris (in de praktijk de Nederlandse of de Zwitserse notaris) te schenken, waarbij een officiële notariële schenkingsakte werd verleden, zonder dat deze onderworpen was aan Belgische schenkbelasting. De driejaarstermijn zoals bij bankgiften gold ook hier. Vrijwillige registratie was uiteraard mogelijk.

Wat nu?

Vanaf 1 december 2020 (onder voorbehoud van goedkeuring door de Plenaire Vergadering) zullen echter ook de buitenlandse notariële schenkingsakten verplicht onderworpen worden aan Belgische schenkbelasting. De regel geldt voor alle akten verleden vanaf die dag.

Kan belastingvrij schenken nog?

Dit kan, door te schenken via bankgift (overschrijving van gelden en/of effecten) of via handgift (fysieke overdracht van bijv. kunst).

U kan steeds terecht bij uw private banker voor meer info.

Stefanie Van Waes
Wealth Planning Solutions
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.