5 min

Rockin’ all over the world

Beleggen kan de meest diverse vormen aannemen. Het moeten niet altijd aandelen, obligaties, spaarboekjes of fondsen zijn. Zo kent de markt van de elektrische gitaren een ware explosie…

Beleggen kan de meest diverse vormen aannemen. Het moeten niet altijd aandelen, obligaties, spaarboekjes of nog fondsen zijn. De prijs van bepaalde muziekinstrumenten swingt ondertussen de pan uit. Het is genoegzaam bekend dat violen van de hand van Stradivarius hun gewicht in goud waard zijn. Maar ook voor modernere muziekinstrumenten wordt ondertussen grof geld betaald. Zo kent de markt van de elektrische gitaren een ware explosie…

Prijzen zitten in de lift….

De prijs van elektrische gitaren is de laatste jaren goed gestegen. Er zijn zelfs voorbeelden bekend waarbij de prijs om de twee jaar verdubbelde. Met dergelijke prijsevolutie is het duidelijk dat het profiel van de verzamelaars de laatste jaren fors is gewijzigd. Enkel wie over een meer dan goed gevulde beurs beschikt, kan zich nog de aanschaf van zo een kleinood veroorloven.

….zeker voor bepaalde periodes.

Naar analogie met de kunstmarkt, is het toch even uitkijken, vooraleer men beslist om een behoorlijk bedrag te spenderen aan een elektrische gitaar. Valerius De Saedeleer mag dan al een belangrijk vertegenwoordiger zijn van de Latemse School, niet al zijn werken zijn even gegeerd. Dit hangt af van de periode waarin hij ze heeft gemaakt.

Een gelijkaardig fenomeen doet zich voor bij de elektrische gitaren. Twee huizen hebben mee de geschiedenis geschreven van de rock and roll. Het betreft het legendarische Fender en het mythische Gibson. Voor beide huizen zijn voornamelijk die gitaren gegeerd, die gefabriceerd werden tussen de jaren vijftig en zestig. Voor dergelijke exemplaren wordt nu gemakkelijk vijftienduizend à twintigduizend euro betaald, een veelvoud van de originele prijs.

Wil u echter een gitaar kopen die dateert van na deze periode, dan kan dat uiteraard. De prijs hiervan ligt merkelijk lager. Dat komt omdat in een latere fase, de gitaren op een veel grotere schaal werden gefabriceerd, waardoor ze minder uniek zijn. Zoals altijd geldt ook hier: hoe minder exemplaren ervan gemaakt werden, hoe exclusiever en dus….hoe duurder.

Nec plus ultra…

Volgens kenners is het nec plus ultra een Gibson die gefabriceerd werd in de periode 1958 – 1960. Van een bepaald type werden er minder dan duizend vijfhonderd exemplaren gemaakt. Ze werden in die periode aan de man gebracht voor ongeveer 250 dollar. Vandaag de dag veranderen ze van eigenaar voor het duizendvoudige van hun initiële prijs. Een return waar zelfs de aandelenbeleggingen niet kunnen aan tippen.

…in het kwadraat.

Maar het kan nog straffer. Wanneer één van deze legendarische instrumenten heeft toebehoord aan een legende uit de rock and roll, scheren de prijzen ongekende toppen. Zo werd een paar jaar terug de Les Paul van Gary Moore, voormalig gitarist van Thin Lizzy, verkocht voor meer dan anderhalf miljoen dollar.

Het volstaat in bepaalde gevallen dat een “gewone” gitaar bespeeld is geweest door een rock legende om de verkoopprijs tot astronomische hoogten te doen oplopen. Op een veiling werd een tijd terug een Fender Stratocaster van 1970 verkocht voor meer dan een miljoen dollar. Ondertussen zijn ook de gitaren van legendarische bands als Kiss, ACDC of nog Iron Maiden gegeerde verzamelitems geworden.

Andere rock memorabilia.

Niet alleen gitaren, maar ook andere memorabilia van rock legenden zitten in de lift. Zo werd onlangs een met de hand geschreven brief van John Lennon voor veel geld verkocht. De door Jean Paul Gaultier voor Madonna vervaardigde punt beha veranderde eveneens voor veel geld van eigenaar.

Absolute toppers blijven ontegensprekelijk Elvis Presley, Roy Orbison of ABBA memorabilia.

Festivals in België

Is beleggen in elektrische gitaren niet direct aan u besteed, maar bent u wel een groot liefhebber van (rock)muziek? Hieronder vindt u de kalender met festivals in België deze zomer.


Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.