6 min

PODCAST - “Wie niet inzet op duurzaamheid, valt uit de boot”

Klimaatverandering, het nakende tekort aan grondstoffen en de sociale ongelijkheid... de maatschappij verandert voelbaar en daarmee ook het beleggingsklimaat. Als bank zien we dat beleggers zich steeds meer interesseren voor duurzame beleggingen.

Samengevat

  • Podcast met Erik Joly, Chief Investment Officer
  • Krijg inzicht in uw beleggingen met de duurzaamheidsscan
  • Rendement van duurzame aandelen is vaak gelijk of hoger dan bij klassieke aandelen
PODCAST - “Wie niet inzet op duurzaamheid, valt uit de boot”
PODCAST - “Wie niet inzet op duurzaamheid, valt uit de boot”

In een deze aflevering van onze podcast geeft Erik Joly, Chief Investment Officer meer uitleg over duurzaam beleggen en de duurzaamheidsscan die ABN AMRO Belgium aanbiedt. Zelf verwacht hij dat duurzaamheid over een aantal jaar de norm is voor beleggingen: “Bedrijven die daar niet op inzetten, gaan uit de boot vallen.”

Duurzaam beleggen: voor iedereen interessant?

Uit recent onderzoek blijkt dat duurzame beleggingen even goed of zelfs beter renderen dan klassieke beleggingen. Dit maakt duurzaam beleggen aantrekkelijk voor elke belegger. Bent u geïnteresseerd in duurzaam beleggen en wilt u weten hoe duurzaam uw huidige beleggingsportefeuille is? Met onze duurzaamheidsscan krijgt u hier snel inzicht in. Binnen de week ontvangt u van ons een rapport met het resultaat van de duurzaamheidsscan. "Het grote voordeel van de duurzaamheidsscan is dat het onze kennis verbreedt, we kunnen onze cliënten dus beter informeren over de mogelijkheden om duurzaam te beleggen”, aldus Erik Joly.

Wat verstaat de ABN AMRO onder een duurzame belegging

Onder een duurzame belegging verstaan we niet enkel een investering in een bedrijf dat duurzame producten maakt of dat actief is in een duurzame sector, zoals hernieuwbare energie. We kijken naar de inspanningen die een bedrijf doet om een positieve impact te maken op milieu en maatschappij. Erik Joly verduidelijkt: “Duurzaamheidscriteria gaan breder dan louter de activiteit van een onderneming. Het kan bijvoorbeeld gaan over het inkoopproces: waar koopt het bedrijf in? Lokaal in België of in Azië? Hoe kiest het zijn leveranciers? Welk verpakkingsmateriaal gebruikt het? Maar ook over hoe het omgaat met zijn medewerkers en of het inzet op duurzame energie. Zo kan een bedrijf veel inspanningen doen die het milieu én de maatschappij ten goede komen en die inspanningen tellen mee in de duurzaamheidsscore.” Om deze duurzaamheidsscore te bepalen, vertrouwen we op Sustainalytics. Dat is een onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in duurzaamheidsonderzoek. Om de duurzaamheidsscore te bepalen gebruikt het de ESG-ratings. Sustainalytics evalueert een bedrijf op basis van hun prestaties op het vlak van milieu, hun sociale prestaties en behoorlijk/deugdelijk bestuur. Het kijkt hierbij naar meer dan 100 factoren om zo een objectief mogelijk beeld te krijgen van de duurzame ambities van een bedrijf. Door bedrijven op die manier te beoordelen, bieden zich veel nieuwe mogelijkheden aan voor duurzame beleggers. En dat geldt niet alleen voor individuele aandelen in bedrijven, maar ook voor fondsen.

ABN AMRO Private Banking België biedt haar cliënten de mogelijkheid om, aan de hand van een duurzaamheidsscan, na te gaan hoe duurzaam hun beleggingsportefeuille is samengesteld. We vragen Erik Joly, Chief Investment Officier ABN AMRO Private Banking België, om meer uitleg.

Shape Created with Sketch.
“De duurzaamheidsscore gaat enkel en alleen over de duurzaamheid van de aandelen en niet over het financieel rendement, maar zoals ik al zei is dat vaak gelijk of hoger dan bij klassieke aandelen.”
Shape Created with Sketch.

Interesse in duurzaam beleggen? Ontdek onze podcast!

Als bank willen we onze verantwoordelijkheid nemen als het gaat om duurzaamheid en onze cliënten adviseren over de interessante mogelijkheden die duurzaam investeren hen biedt. Op deze manier stimuleren we tegelijkertijd bedrijven om in te zetten op duurzaamheid. Zo kunnen we samen met onze cliënten het verschil maken. Wilt u alles weten over de voordelen van de duurzaamheidsscan, de ESG risk-criteria, duurzame aandelen en fondsen, met welke partners we samenwerken om de duurzaamheidsscore te bepalen en de toekomst van beleggen? Luister dan naar onderstaande podcast!

Blijf op de hoogte van duurzame innovaties, trends en opportuniteiten

Blijft u graag op de hoogte van de laatste financiële ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid? Onze experts delen hun kennis graag. In onze nieuwsbrief vindt u interessante artikelen over duurzame innovaties, ontwikkelingen en opportuniteiten. Schrijf u nu in voor deze nieuwsbrief.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.